Kaupunkien erot kasvavat

(PÄÄKIRJOITUS) Suomen kymmenen suurimman kaupungin tilinpäätöstiedot viime vuodelta osoittavat alueellisen eriytymisen kasvaneen.

Pääkaupunkiseudun kolme suurta, Helsinki, Espoo ja Vantaa, tekivät selvästi suurimmat ylijäämät viime vuoden taloudessaan. Helsingillä se oli peräti 465 miljoonaa ja Espoolla ja Vantaallakin noin 70 miljoonaa euroa.

Osa suurista kaupungeista päätyi jopa alijäämäiseen tilinpäätökseen, esimerkiksi Tampere, Oulu, Lahti ja Kuopio. Eikä selitys löydy merkittävästi poikkeavista kuntaveroprosenteista.

Vertailutiedot löytyvät Helsingin tietokeskuksen selvityksestä.

Kuntatalouden luvut kuvaavat osaltaan maan eri alueiden kehitysvaiheita. Pääkaupunkiseutu alkaa erottua muusta maasta, koska sen kasvuvauhti kaikilla mittareilla on ollut merkittävästi korkein.

Huomattavaa on, että pääkaupunkiseutu myös kasvaa entistä yhtenäisemmin. Aiemmin seudun ”köyhänä serkkuna” pidetty velkainen Vantaa on noussut taloudenpidossaan naapureidensa rinnalle.

Ja seudun kehityksen yhtenäistymistä kuvastaa myös se – hyvässä tai pahassa – että ”rikas serkku” Espoo on asukaskohtaisissa konsernilainojen määrissä velkaisempi kuin naapurinsa.

Velkaisuutta selittää se, että pääkaupunkiseudun infrastruktuuriin on satsattu viime aikoina valtavasti. Se on mahdollistanut myös ennätysmäisen asunto- ja työpaikkarakentamisen määrän.

Kuntatalouden kasvulukujen pohjana ovat juuri nämä investoinnit. Ne myös osoittavat Suomen aluerakenteen muutokset.

Pääkaupunkiseutu ympäristöineen on Suomen kansantalouden veturi. Siksi sen kasvu ei ole keneltäkään pois, vaan hyödyttää kaikkia suomalaisia.

Risto Hietanen

Kommentit (7)

Kommentit

Se, että Espoossa ja Vantaalla on molemmilla ylijäämää 70 miljoonaa on yksi totuus. Toinen totuus on se, että asukkaiden saamat palvelut eivät ole samantasoiset: Espoossa päivähoito-oikeutta ei rajoiteta, oppilaat saavat enemmän opetusta peruskoulussa, kielivalinnat ovat paljon laajemmat, rakennusten korjauksiin osoitetaan enemmän rahaa jne jne. Eli Espoo käyttää palveluihin huomattavasti Vantaata enemmän. Vantaa tarjoaa korkeammalla veroäyrillä vain lakisääteiset palvelut. Ylijäämää Espoolla on saman verran kuin velkaisella Vantaalla, mutta palvelutasossa olemme kaukana jäljessä. Ylijäämä on syntynyt palveluista säästämällä.

1207

Oletko siis sitä mieltä, että köyhän ja velkaisen Vantaan pitäisi vyön kiristämisen sijaan elää kuin pellossa ja laittaa rahat menemään palveluihin? Mitäköhän siitä sitten seuraisi? Mielestäni nykyinen linja on oikea ja vastuuntuntoinen huomioiden sen, että kunnallisten palvelujen maksajat ja käyttäjät ovat yleensä eri yksilöitä.
Rakennusten osalta suurimmat "rikokset" kaupungin työntekijöistä ovat tehneet ne "kunniakkaasti" eläkkeelle siirtyneet, joiden olisi pitänyt huolehtia kunnan kiinteistöjen asiallisesta rakentamisesta ja kunnossapidosta 60-90-lukujen välillä. Mitään ei ilmeisesti ole silloin tehty, kun ongelmat olisivat olleet vielä vältettävissä. Sama hälläväliä meininki ja omaan napaan tuijottaminen on kyllä leimannut kyseisen ikäluokan toimintaa koko sen olemassaolon ajan.

ArskaXIV

Jarrua nyt! Espoo on maalaiskunta ja Vantaakin kuuluu osapuilleen stadiin! Eivät ne ole kaupunkeja, siellä ei ole edes keskustoreja..ei mitään...vain leasing-bemareita...dieseleitä...

LakeudenLukko

Arska, toin kirjoituksellani esiin toisen mittarin eli palvelutason, joka on toinen näkökulma kaupunkien ylijäämävertailuun. Jos palveluja ei tarjota, niin tietysti rahaa säästyy. Ongelmaksi voi muodostua se, että palvelutarjonta ohjaa asukkaiden asuinaluevalintoja. Esimerkiksi koulujen on todettu olevan yksi keskeisistä tekijöistä valinnoissa. Tästä näkökulmasta ei ole samantekevää, paljonko opetusta annetaan, kuinka suurissa ryhmissä ja minkälaisia kielivalikoima koulussa on jne. Kolmas näkökulma on se, että kunnan perustehtävä on palvelujen järjestäminen kuntalaisille, joten on arvostuskysymys, korostetaanko vyönkiristystä vai palvelujen järjestämistä.
Iloista vappua!

1207

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.