Into verottaa pieniä osinkotuloja kasvaa

Tarkan markan kuolevaiselle on se ja sama, säilytetäänkö osakekirjat jatkossa hallintarekisterissä vaiko kirkkoherranvirastossa. Silti sananvaihto ja politiikan sopupeli aiheesta ovat jälleen täyttäneet palstat.

Arjessa olennaisempi epäkohta on edelleen vailla riittävää huomiota. Nimittäin mitä tulee poliitikon kasvavaan intoon verottaa varsinkin pieniä osinkotuloja, kuuluisa Pandoran-lipas ammottaa auki koko komeudessaan.

Maasta ponnistavan pääomavero oli 28 prosenttia vielä kuusi vuotta sitten. Se kohosi 30 prosenttiin vuonna 2012 ja samalla iskettiin ”innovatiivisesti” progressioporras 50 000 euron ylittäville tuloille. Progressio on sittemmin noussut 34 prosenttiin. Sen porrastakin on laskettu asteittain 30 000 euroon.

Pörssiosinkojen veronkiristys ei ole kuitenkaan rajoittunut vain verokantojen nostoon. Myös osinkojen veronalaista osuutta on hinattu ylöspäin. Eikä saa unohtaa, että osinkoverojen päälle pörssiyritys on ehtinyt maksaa 20 prosentin yhteisöveron.

Mikähän sitä kotimaisen omistajuuden kasvua oikein hidastaa?

Samaan aikaan pörssin ulkopuolisen yrityksen osinkoja verotetaan yhä kevyesti. Tällainen kotikutoinen listautumiskynnys onkin keskeinen syy pääomamarkkinoidemme rappiokehitykseen.

Luotu osinkoveroviritys osoittaa sen, että valtiomiestason pääomamarkkina-asiantuntijat loistavat poissaolollaan tässä maassa. Gallupista voi jo arvata, että ensi vaalien alla säästävä kansanosa saa taas seurata kaikenkarvaisten poliitikkojen huutokauppaa veroprosenteista ja progressioportaista.

Silti uusia yrityksiä tulvii tänään pörssiin syrjivästä verotuksesta huolimatta kuin liukuhihnalta.

Nykyinen listautumisbuumi on kuitenkin vain suhdannevetoinen rahastuskierros.

Parhaillaan rahat sujahtavat listautumisannissa valitettavan usein vanhan omistajan taskuun, ei siis yrityksen kassaan liiketoiminnan kehittämiseen. Mitä kuumemmaksi buumi kypsyy, sitä epämääräisemmäksi pyrkijöiden jono näyttää muodostuvan.

Vaikka osa yrityksistä tarvitsisi uutta pääomaa kasvaakseen, niiden suuret henkilöomistajat eivät suostu päästämään osakkeita pörssilistalle, koska heidän oma verotuksensa moninkertaistuisi.

Verotuksen tulisi houkutella listaamaan muulloinkin kuin yrityksen vanhan pääomistajan pikkurahan puutteessa. Seuraavassa hallituksessa ministerit eivät todennäköisesti tiedä, mitä eroa on osingolla ja osakeannilla, joten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen olisi tehtävä ryhtiliike.

Kommentit (2)

Kommentit

Tarkan markan kuolevainen äänesti Kansanedustajansa ja Kirkkoherranvirastoa enemmän työllistävän, yli äyräiden pursuneen Eutanasiankin puolesta.
Hallintarekisteri nyt jostain kumman syystä kumminkin ajettiin, eikä varmasti monen kansalaisen ehdotuksesta läpi väkisin ennen montaa muuta tärkeämpää asiaa tässä maassa... :-)

venäjän trolli

Pimeä työnteko ja asunnon omistaminen yli 2 vuotta jolloin saa myyntivoiton verottomana paras ratkaisu eihän pienestä osinkotulosta 30% ole mistään kotoisin.Itse onnistunut jopa asuntokaupoissa saamaan 150 euron voittoja verottomana.

Tatu

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.