Suunnitellaanko torit tyhjiksi

(PÄÄKIRJOITUS) Iäkäs nainen loukkaantui Vantaalla kaatuessaan torilla, kun kompastui siellä kulkevaan sähköjohtoon. Elintarvikkeita myyvä myyntikoju tarvitsee sähköä kylmälaitteisiinsa, joten sähköjohdon tarve on selvä.

Kysymys kuuluu: Eikö torisuunnittelussa voida huomioida sähköntarpeet ja niihin liittyvät pisteet niin, ettei johtoja tarvitse vetää kaukaa ihmisten kulkuesteeksi?

Pääkaupunkiseudulle kohoaa koko ajan uusia kaupunkikeskuksia. Yleensä aina niiden keskuksiin suunnitellaan myös torimainen kauppapaikka.

Tori mielletään usein pienten myyntikojujen kauppapaikaksi, joten mitään pysyvää ja ennalta pitkään sovittua toimintamallia ei varmarmasti ole luotavissa.

Mutta ainahan torit tehdään toimintaa varten, eikä tyhjiksi. Eikö silloin olisi järkevää tehdä myös sen struktuuri toimintaa varten, eli muun muassa sähköpisteet niin, ettei johtoja tarvitse vetää jostakin kaukaa.

Suomessa torikulttuuri on vain joissakin paikoin vahvaa. Nissä tori ei sitten olekaan vain pelkkä kauppapaikka, vaan ihmisiä tavataan, tutustutaan ja vaihdetaan kuulumiset.

Uusissa kaupunkikeskuksissa kohtaamispaikoiksi kehkeytyminen on vasta aluillaan, mutta valtaamassa alaa. Se on hyvä asia.

Kaupunkisuunnittelussa torit ja niiden toimintaedellytykset pitäisi ottaa omaksi ”ohjelmakseen”, koska niiden yhteisöllinen merkitys on ehkä suurempi kuin virkamiesvalmistelussa on huomattu.

Risto Hietanen

Kommentit (1)

Kommentit

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.