Piilota X Palauta

Milloin voit saada maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan? - Ohjeita väkivallan uhreille

Kommentoi

Milloin saat maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan poliisikuulusteluun?

Jos olet joutunut seksuaalirikoksen, lähisuhdeväkivallan tai vakavan henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuneen rikoksen uhriksi, sinulla on oikeus maksuttomaan oikeudenkäyntiavustajaan rikosilmoituksen tekovaiheessa. Mikäli olet jo poliisin luona, kuulustelua voidaan mahdollisesti siirtää, kunnes avustaja on saatu paikalle, jos ilmoitat poliisille toivovasi avuksesi oikeudenkäyntiavustajaa.

Milloin saat maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiin?

Voit saada maksuttoman oikeudenkäyntiavustajan oikeudenkäyntiin, jos syyttäjä ajaa oikeudessa rikosasiaasi, jossa olet joutunut seksuaalirikoksen tai lähisuhdeväkivallan tai vakavan henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuneen rikoksen uhriksi ja sinulla on vaatimuksia rikoksen tekijältä.

Vaatimuksesi voivat olla vaatimus tekijän tuomitsemiseksi rangaistukseen ja vahingonkorvausvaatimus tekijältä. Poliisi kysyy sinulta, onko sinulla näitä vaatimuksia. Mikäli kyseessä on asianomistajarikos, asia ei lähde eteenpäin, jos et vaadi tekijälle rangaistusta. Syyttäjä ajaa oikeudessa syytettä myös asianomistajarikoksesta, mikäli asianomistaja esittää rangaistusvaatimuksen ja muut syytteen nostamisen edellytykset täyttyvät.

 

Lue lisää: http://senjanetti.fi/ohjeita-uhrille

 

Nämä ohjeet on tuottanut Raiskauskriisikeskus Tukinaisen Senja-projekti. Tule kuulemaan lisää aiheesta LOVE Ry:n kevätkokoukseen 19.5. klo 15-17! Alustajana on erityisasiantuntija, VT Päivi Vilkki Ensi- ja turvakotien liitosta aiheenaan "Lähisuhdeväkivallan ja seksuaalirikosten uhrien huomioon ottaminen viranomaisten toiminnassa"

Lisätietoja tilaisuudesta, ks. http://www.yhdistyslovery.com/uutiset.html?64