Uimarantojen sinilevähavainnot lisääntyneet

Aurinkolahden uimaranta houkuttelee kävijöitä vielä elokuussakin.

Leena Junnila

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla Länsi- ja Itä-Helsingin sekä Vantaanjoen suurilta yleisiltä uimarannoilta. Kaikki vesinäytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Uimarantavesien lämpötilat vaihtelevat nyt välillä 16–18 astetta.

Sinileväesiintymät ovat lisääntyneet kuluvalla viikolla. Sinilevähavaintoja on tehty useimmilla Helsingin uimarannoilla, levämäärät ovat olleet pieniä tai kohtalaisia. Vantaanjoen uimarannoilla sinilevää ei ole havaittu lainkaan.

Munkkiniemen, Aurinkolahden ja Hietarannan uimarannoilta otettujen sinilevänäytteiden tutkimuksessa valtalajeina olivat Aphanizomenon flos-aquae ja Anabaena -suvun lajit, jotka voivat olla myrkyllisiä.

Ulko- ja sisäsaaristossa levien määrä vähäinen

Veden pintalämpötila Helsingin merialueella vaihtelee 15 ja 17 asteen välillä, sisälahdilla lämpötilat voivat olla korkeampia. Ulko- ja sisäsaaristossa levämäärät ovat kohtalaisia tai pieniä. Merialueella on lähipäivinä odotettavissa suunnaltaan vaihtelevaa heikkoa tuulta. Tuulet eivät juuri nosta aallokkoa.

Lisää tietoa Helsingin uimavesistä ja -rannoista:

Sinilevätilanne ja uimaveden laatu

Helsingin uimarannat palvelukartalla

 

Kumppanin aiemmat kirjoitukset:

9.8.2012 Uimavedet hyvälaatuisia, sinilevää vain vähän

2.8.2012 Sinilevähavainnot lisääntyvät, merivesi lämpenee

26.7. 2012 Uimaveden laatu hyvää, sinileviä tavanomaista vähemmän

19.7.2012 Uimavedet pääosin puhtaita

 

Helsingin kaupungin ympäristökeskus / Leena Junnila

Uimarannat ja merialueen tila

Helsingin ympäristökeskus seuraa uimakauden aikana (15.6.-31.8.) säännöllisesti Helsingin uimarantojen veden mikrobiologista laatua, josta tiedotetaan viikoittain.

Vuonna 2012 Helsingissä on 28 valvottavaa uimarantaa. Aiempina vuosina yleisenä uimarantana pidetty Lehtisaaren uimaranta on poistettu uimarantaluettelosta rannan vähäisen kävijämäärän vuoksi. Yleisistä uimarannoista neljä sijaitsee Vantaanjoen varrella ja muut merenrannoilla.

Ympäristökeskus seuraa myös veden laatua ja levätilannetta useilta havaintopaikoilta lahtialueilta sekä sisä- ja ulkosaaristosta.