Esim. 21.11.2014
Esim. 21.11.2014
26.4.2012 (Koko päivä) - 20.5.2012 (Koko päivä)
Näyttelyt

Katrīna Neiburga: Lehdistötalo

Kaapelin Galleria, Kaapelitehdas, C-porras, 1. krs

Tallberginkatu 1 C Helsinki 00180

Katrīna Neiburgan uuden dokumentaarisen videoinstallaation pääosassa on kommunistisen puolueen alaisuudessa toiminut kustantamo. Se rakennettiin Riikaan vuonna 1978, samana vuonna kuin taiteilija syntyi. Talo on yksi harvoista Riian neuvostoaikaisista korkeista tornitaloista: lehdistötalo, johon kaikkien sanoma –ja aikakausilehtien toimitukset olivat keskittyneet. Tyhjä rakennus on muuttumassa raunioiksi, niin fyysisessä kuin historiallisessa merkityksessä.

”Neiburgan uusi teos onnistuu antamaan lehdistötalolle filosofisen ’raunion arvon’ – tietoisuuden katoavaisuudesta, historialliset mittasuhteet, kokemuksen ihmisen ainutkertaisuudesta, oikeuden suremiseen ja omaan tarinaan”, kirjoittaa Inese Zandere, runoilija ja entinen lehdistötalon työntekijä.

Neiburga on toteuttanut teoksensa osana HIAPin uusille ja ehdokkaana oleville EU-maille tarkoitettua Paths Crossing -tuotantoresidenssiohjelmaa Kaapelitehtaan studiossa yhteistyössä Latvian nykytaiteen keskuksen kanssa. Latvian eturivin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Neiburgan teoksia on nähty aikaisemmin Suomessa Ars Fennica -näyttelyssä 2008. Lehdistötalo (The Press House) teos on esillä Kaapelin Galleriassa 26.4.–20.5.2012.

”Neiburgan nauhoittamat tarinat paljastavat Neuvosto-Latvian lehdistön elämän epävirallisia ulottuvuuksia ja ilmeikkäitä yksityiskohtia, korvaten mehukkaalla dokumenttiaineistolla kliseisiä käsityksiä siitä ’miten systeemi todella toimi’. Toisaalta ne mahdollistavat jopa viittaamisen Neuvostoliiton sensuurin ja turvallisuuden toimielimiin henkilökohtaisella ja kattavalla tavalla, lämpimällä hymyllä”, kuvailee Zandere Neiburgan teosta.”Siitä on vasta parikymmentä vuotta, kun lehdistötalo ja sen kaksikymmentä kerrosta toimivat aktiivisen poliittisen taistelun näyttämönä ja aseena vapaustaistelussa: sen lukemattomissa pienissä huoneissa hautui ajatuksia, joilla voitiin muuttaa valtasuhteita. Tornitalon myöhemmän historian valossa, ne voidaan nähdä elinvoimaisina symboleina kapitalismin villille vuosikymmenelle, yksityistämisen vuosille, Euroopan markkinoiden tutkimusretkelle, paikallisten markkinoiden uudelleenjaolle sekä lopulta talouskriisille”, runoilija jatkaa.

Neiburgan teoksen lehdistötalo on samalla kertaa säälittävä palvelija ja kansallinen sankari, se flirttailee historian kanssa ja myöntää oman syyllisyytensä, se kirkastaa ja tuomitsee itsensä, kuvaten samanaikaisesti itseään ironisesti ja mytologisoiden.

Paths Crossing -hanke on rahoitettu EU:n Kulttuuri-ohjelman tuella.

Lisätietoja: Kuraattori Marita Muukkonen, marita@hiap.fi, +358 440 965 103, www.hiap.fi

Kellonaika: 
ti 11–18, ke–pe 11–17, la–su 12–16
Tallberginkatu 1 C
Kaapelin Galleria, Kaapelitehdas, C-porras, 1. krs
00180