Esim. 23.11.2014
Esim. 23.11.2014
24.5.2012 (Koko päivä) - 17.6.2012 (Koko päivä)
Näyttelyt

Antidote 4 – Maalaus keskiössä

Kaapelin Galleria, Kaapelitehdas, C-porras, 1. krs

Tallberginkatu 1 C Helsinki 00180

ANTIDOTE on Aalto-yliopiston ja muiden tahojen aikavälillä 2010–2014 järjestämä sarja kriittisen taiteen näyttelyitä sekä muita tapahtumia, joita on kuratoinut muun muassa taiteilija ja professori Teemu Mäki. Tähän mennessä sarja on keskittynyt valokuvaan, videoon ja piirustukseen, mutta neljännen näyttelyn keskiössä on maalaustaide. Miksi näin? “Halusimme osoittaa, että maalaus kykenee toimimaan kriittisen taiteen välineenä. Mielestämme tätä on korostettava: vaikka maalaus onkin jälleen merkittävässä asemassa nykytaiteessa – kukaan ei puhu maalaustaiteen hiipumisesta tai kuolemasta –, se ei ole merkittävästi esillä niin sanotussa kriittisessä taiteessa. Usein se on vain lykätty sivuun pelkkänä taidemarkkinoiden rehuna – vailla kriittistä ydintä ja sitäkin harmittomampana.”, Mäki toteaa.

Tämänkertaisessa näyttelyssä ei ole kaiken kattavaa teemaa, mutta useat teoksista käsittelevät sukupuolirooleja sekä naisten ja vähemmistöjen identiteettiä. Lista aiheista on kuitenkin huomattavasti laajempi: konsumerismi, Perussuomalaiset, Fukushima ja ydinvoiman tulevaisuus, eläinten oikeudet, luokkayhteiskunta, sosialismin unelma, intohimo…

ANTIDOTEN toimijoiden ja Teemu Mäen mielestä tämän kaltaisia kysymyksiä ja ongelmia ei kyetä ratkaisemaan pelkästään tieteen ja parlamentaarisen poliittisen systeemin avulla: “Poliittinen tulisi ymmärtää tässä kontekstissa filosofisena ja poliittisena aktiivisuutena ja kriittisyytenä…Taiteellista toimintaa tarvitaan, koska monia näistä aiheista ei voida lähestyä pelkällä rationaalisella päättelyllä.”

Mitä oikeastaan pelkään? Mitä todella haluan? Miten minun tulisi elää? Miksi minun tulisi jatkaa elämistä? Mitä on hyvä elämä? Nämä kaikkein perustavinta laatua olevat filosofiset ja poliittiset kysymykset ovat väistämättömiä ja tärkeitä, ja toisaalta ilman pysyviä ja ahistoriallisia vastauksia. ANTIDOTE tarjoaa taiteen välineeksi niiden käsittelyyn.

Yksittäisten tekijöiden maalausten lisäksi näyttelyssä on esillä myös kaksi kollektiivisesti maalattua teosta: 'Viimeinen ehtoollinen' ja 'Jäähyväiset fiktiolle'. 'Viimeisen ehtoollisen' työstäminen aloitettiin elokuussa 2011 Aalto-yliopiston järjestämässä kollektiivisen maalaamisen kesäkoulussa (Collective Paintings Summer School). Kurssin ohjaajana toimi Teemu Mäki ja apuopettajana Sampsa Indrén. Teosta jatkettiin ja viimeisteltiin toisen ryhmän toimesta syksyllä 2011 ja keväällä 2012. Vaikka teos onkin maalaajien signeeraama, se kantaa myös Perkele Kollektiivin nimeä. Perkele Kollektiivi on nimi, jota Teemu Mäki on viime aikoina käyttänyt johtamistaan kollektiivisista maalausryhmistä. Maalaajat olivat: Teemu Mäki (ohjaaja), Anniina Ala-Ruona, Elizabeth Buset, Niina Cochran, Aleksandra Farazin, Sampsa Indrén, Asao Kodama, Claire Mirocha, Yu-Wen Huang.

'Jäähyväiset fiktiolle'-teoksen maalaajina toimivat Akse Pettersenin samannimisen näytelmän näyttelijät. Näytelmän ohjaajana toiminut Petterson pyysi Mäkeä ja Mäen oppilaita maalaamaan kollektiivisen teoksen Ylioppilasteatterissa esitettävän näytelmän käyttöön. Mäen oppilaiden avustuksella näyttelijät viimeistelivät työn kymmenen päivän sisällä. Teosta käytettiin näytelmässä ja sen lopullisesta viimeistelystä vastasi Teemu Mäki.

Neljännen ANTIDOTEN osallistujat ovat Perkele Kollektiivi, Teemu Mäki ja Helsingin Ylioppilasteatteri sekä Elizabeth Buset, Sampsa Indrén, Oskar Johnström, Aino Johansson, Hannele Rosenbröjer, Catrine Sohlberg.

Tulevia:
ANTIDOTE 5, MUU Galleria, Helsinki, 3–26.8.2012
ANTIDOTE 6, Berliini, marraskuu 2012. Kuratointi Maud Piquion & Teemu Mäki
ANTIDOTE (ei vielä numeroa), 2014, Lapuan Taidemuseo

Lisätietoja: Kuraattori Teemu Mäki, teemu.maki@aalto.fi, www.antidote.fi

Kellonaika: 
ti 11–18, ke–pe 11–17, la–su 12–16
Tallberginkatu 1 C
Kaapelin Galleria, Kaapelitehdas, C-porras, 1. krs
00180