Esim. 23.11.2014
Esim. 23.11.2014
20.6.2012 (Koko päivä) - 29.7.2012 (Koko päivä)
Näyttelyt

Takes on Memory & Flight Paths

Galleria Augusta

HIAP Suomenlinna B28, Susisaari Helsinki 00190

Katja Aglert, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Kristina Norman, Damir Očko, Timofey Radya, Zsolt Tibor

TAKES ON MEMORY & FLIGHT PATHS
20.6.–29.7.2012

Matkareittejä ja muistin politiikkaa

Takes on Memory & Flight Paths, residenssikeskus HIAPin kolmas vuosittainen kesänäyttely, avautuu yleisölle keskiviikkona 20. kesäkuuta 2012 Galleria Augustassa Suomenlinnassa. Näyttely on avoinna heinäkuun 29. päivään saakka.

Mukaan on kutsuttu seitsemän kansainvälistä taiteilijaa, joista lähes jokainen on luonut uuden teoksen näyttelyä varten. Lähtökohtana tai inspiraationa monelle teokselle on ollut Suomenlinnan erityinen paikallinen konteksti, jonka pohjalta taiteilijat ovat käsitelleet universaaleja kysymyksiä yleisemmällä tasolla. Teokset lähestyvät kukin omalla tavallaan muistamisen luonnetta ja subjektiivisuutta historian, politiikan ja taiteen näkökulmasta.

Muistamiseen ja unohtamiseen liittyvien kysymysten rinnalla näyttelyssä nousee esiin globaaliin liikkuvuuden teema uusien näkökulmien kautta. Katja Aglertin videoteos On Invasive Ground tekee näkyväksi Suomenlinnan värikkään ja kansainvälisen historian saaren pääasiassa vieraslajeista muodostuvan uniikin kasviston kautta. Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger puolestaan luovat gallerian edustalle tutuista koriste- ja hyötykasveista Emigranttipuutarhan. Vaikka kasvit ovat juurtuneet osaksi suomalaista identiteettiä, niiden kaukainen alkuperä on meille usein tuntematon.

Kristina Norman on haastatellut Helsingissä maahanmuuttajia, jotka ovat olleet poliittisina vankeina kotimaassaan. Taiteilija rinnastaa aikamme henkilökohtaiset kokemukset vankeudesta Suomen sisällissodan seurauksena perustetun Suomenlinnan vankileirin olosuhteisiin vuosina 1918–1919. Norman työskentelee vankeuden käsitteen kehollisen ja emotionaalisen ulottuvuuden kanssa. Historiallisia lähteitä tutkittuuan hän laski, että vankilarakennuksessa, nykyisessä Galleria Augustassa, kullekin vangille jäi pahimmillaan vain 0,8m2 tilaa. Teoksessaan Norman teki tämän tilan niukkuuden näkyväksi ja koettavaksi.

Zsolt Tiborin uuden installaation lähtökohtana on Unkarin poliittinen tilanne sekä laajemmin oikeistopopulismin ja siihen liittyvän kitsch-symboliikan yleistyminen Euroopassa. Damir Očkon runollinen videoteos rohkaisee näkemään, tuntemaan, ajattelemaan, haluamaan, toimimaan ja rakastamaan uusien matkareittien löytämiseksi. Teos muistuttaa siitä, ettei puhutun sanan runollinen ja poliittinen paino saisi jättää alleen muita aisteja.

Näyttelyn päättää jekaterinburgilaisen Timofey Radyan katutaideteos, joka tuotetaan yhdessä Nykytaiteen museo Kiasman ja URB -festivaalin kanssa.

Näyttelyn taiteilijat:

Katja Aglert (s. 1970) Tukholma; Kalle Hamm (s. 1969) Helsinki & Dzamil Kamanger (s. 1948) Mariwan / Helsinki; Kristina Norman (s. 1979) Tallinna; Damir Očko (s. 1977) Zagreb; Timofey Radya (s. 1977) Jekaterinburg; Zsolt Tibor (s. 1973) Budapest

Näyttelyn on kuratoinut Marita Muukkonen.

Näyttely on osa uusien ja ehdokkaana olevien EU-maiden taiteilijoille tarkoitettua Paths Crossing -residenssihanketta, jossa on HIAPin lisäksi mukana neljä muuta eurooppalaista residenssikeskusta. Hanke on rahoitettu Euroopan Unionin Kulttuuri-ohjelman tuella.

Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut hanketta ja näyttelyn toteuttamista.

Lisää tietoa taiteilijoista ja teoksista: www.hiap.fi

Kellonaika: 
ke–su 12–17
HIAP Suomenlinna B28, Susisaari
Galleria Augusta
00190