Paikalliset

Kekkosen nimikkopubi kutsuu presidenttejä

Bottan vahtimestarina työskennellyt Martin Jacobsson muistaa Urho Kekkosen vierailut talossa ja St. Urho's Pubissa. Pubin seinällä oleva valokuva kaksin käsin juovasta Kekkosesta on vuodelta 1972.

Jussi Vehkasalo

Presidentti Urho Kekkosen mukaan nimetty töölöläinen, Bottalla sijaitseva St. Urho’s Pub kutsuu vieraakseen Suomen presidenttejä juhliessaan ensi vuonna 40 vuottaan.

Ensi vuonna hanassa on kuukausittain vaihtuvaa Presidentti-olutta. Tammikuussa siis K. J. Ståhlbergin olutta ja joulukuussa Sauli Niinistön olutta.

Suomessa on ollut presidenttejä vuoteen sopivasti eli kaksitoista.

– Presidentin kansliaa on tarkoitus lähestyä, että jos saatavilla olevat presidentit voisivat oman kuukautensa aikana tulla vierailulle, ravintolapäällikkö Esa Mustonen kertoo.

Presidenttejä ei hänen tietääkseen ole Kekkosen jälkeen pubissa juuri nähty, ainakaan vuoden 1993 jälkeen, jolloin Mustonen aloitti työt Bottalla.

– Mutta Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford täällä aikanaan vieraili.

Fordin visiitistä ja muusta menneestä tietää Bottalla vahtimestarina työskennellyt Martin Jacobsson.

– Muistan, kun Kekkonen tuli vuonna 1972 Bottan juhlasaliin vieraaksi Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan 65-vuotisjuhliin, Jacobsson muistelee.

”Urkin pubin” seinällä on valokuva, jossa Kekkonen juo haarikasta kaksin käsin boolia kyseisillä 65-vuotisjuhlilla.

– Juhlissa oli tapana, että puheenvuoron käyttäjä saa juoda kyseisestä astiasta boolia.

Kekkonen vieraili nimikkopubissaan, mutta ei avajaispäivänä 7. kesäkuuta 1973, vaan saman vuoden marraskuussa, jolloin Bottalla avautui ravintola Wanha Manala.

Vierailu pubiin tallennettiin niin ikään filmille, valokuvasuurennos on seinällä. Hän poikkeili pubissa myöhemminkin.

– Kun Kekkonen täytti 75 vuotta, ohjasi Juhan af Grann hänestä dokumenttielokuvan Luova valtiomies – Urho Kekkonen. Dokumentissa on pätkä, joka on kuvattu St. Urho’s Pubissa. Siinä Kekkonen istuu juomassa ja laulamassa kavereidensa kanssa, Jacobsson kertoo.

Kekkoselta oli muodollisesti kysytty lupaa Urho-nimen käyttöön pubin nimessä.

 

Siitä tuli Pyhä Urho.”

– Siitä tuli sitten St. Urho eli Pyhä Urho. Pubeja ei Helsingissä paljon tuolloin ollut, muotia oli nimetä ne St.-alkuisiksi brittiläisen mallin mukaan.

 

Presidentti-oluet panee porilainen pienpanimo Beer Hunter’s. Joka kuukausi ravintolassa on myös kulloisenkin presidentin nimikkoruoka-annos.

– Se meni useimmissa tapauksissa niin, että ensin valitsimme ruoan, joka kuvastaisi presidenttiä. Ruokaan valittiin sitten sopiva olut, Mustonen selostaa.

Urkin kanta-asiakkaita ovat tätä nykyä myös Musiikkitalosta tulevat klassisen musiikin soittajat sekä Oopperan väki. Pubi on niin sanottu hiljainen pubi, eli siellä ei soi taustamusiikki eikä muu musiikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu