Lähikaupan pomo: Ryöstöt yhdistetään Siwoihin, koska niitä on paljon

Helsingissä on viikon sisällä ryöstetty kolme Siwaa. Viime torstai-iltana aseellinen ryöstäjä iski Töölössä. Perjantaina ryöstön kohteeksi joutuivat Kalliossa ja Roihuvuoressa sijaitsevat myymälät.

Mtv3.fi:n haastattelema entinen työntekijä nimittää Siwoja ryöstöautomaateiksi. Hänen mukaansa yksin työskentely on suurin syy siihen, että Siwat ovat rosvoille helppo kohde.

Siwoja pyörittävän Suomen lähikaupan viestintäjohtaja Jaana Huttunen tyrmää tämän selityksen.

– Esimerkiksi kahdessa viikonlopun kolmesta ryöstöstä paikalla oli kaksi myyjää, hän toteaa.

Jaana Huttusen mukaan myymälöiden henkilökunta mitoitetaan henkilöstötarpeen mukaan. Turvallisuuden takaamiseksi kaupoissa puolestaan käytetään erilaisia vartioinnin keinoja.

Jossakin levottomaksi tiedetyssä myymälässä se voi tarkoittaa sitä, että myymälässä on myyjän tai myyjien lisäksi paikalla vartija.

Huttuselta löytyy mahdollinen selitys sille, miksi ryöstöt yhdistetään usein nimenomaan Siwoihin.

– Siwoja vain on niin paljon. Pääkaupunkiseudulla on noin 60, koko Suomessa noin 500 Siwaa. Ryöstöt eivät ole yksin Siwojen ongelma vaan kaupan alan yhteinen haaste.

Suomen lähikaupassa seurataan tarkalla silmällä sen kauppoihin kohdistuvia ryöstöjä. Myös henkilökunnan asenteita ja kokemuksia myymälöiden turvallisuudesta seurataan.

– Vastikään tehdyn kyselyn mukaan ryöstöt eivät ole suurin turvallisuuteen liittyvä huolenaihe, Huttunen kertoo.

– Eniten työntekijöitä huolettaa näpistelytilanteisiin liittyvä uhka.

Turvallisuusasioita käydään työntekijöiden kanssa läpi perehdytyksestä lähtien.

– Tänä vuonna esimerkiksi 90 prosenttia 4 000 työntekijästä on käynyt Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto Pamin yhdessä kehittämän turvallisuuden verkkokurssin, Huttunen selvittää.

Käyttäjän Marjaana Varmavuori kuva
Marjaana Varmavuori