Paikalliset

Ihmeitä tekevä ikoni vetää Uspenskin katedraaliin

Ihmeitä tekevä Kozelshtshanin Jumalansynnyttäjän ikoni sai paljon julkisuutta, kun se varastettiin Uspenskin katedraalista vuonna 2010. Se löydettiin maahan haudattuna ja kovia kokeneena Turusta. Ikoni konservoitiin Valamossa ja palautettiin kirkkoon viime elokuussa. Vahtimestarina työskentelevä Timo Hyytiäinen pyyhkäisee ikonia suojavan lasin pinnasta rukoilijoiden jättämät huulipunatahrat.

Päivi Tuovinen

Uspenskin katedraalissa valmistaudutaan vuoden suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen. Katedraalin ovet eivät ole vielä auki, mutta japanilainen turisti lukee kirkon edustalla opaskirjaa ja tähyilee välillä ylös kullattuihin kupoleihin.

Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko on toimiva kirkko ja erittäin suosittu turistikohde. Vuosittain siellä käy liki puoli miljoonaa turistia.

– Se on arvio. Virallisia tilastoja ei pidetä, eikä kävijöitä lasketa. Vilkkaimpaan aikaan heinä- ja elokuussa turistivirta on lakkaamaton, vahtimestari Timo Hyytiäinen kertoo.

Sen jälkeen kun Kozeltshanin Jumalanäidin ihmeitä tekevä ikoni varastettiin, kirkon turvatoimia on kiristetty. Turistit joutuvat ihailemaan kirkon aarteita ja arkkitehtuuria kirkon takaosasta turva-aidan takaa.

Ihmeitä tekevä ikoni on saatu kirkkoon takaisin. Kiota eli ikonikaappi on turistiaikana sijoitettu keskelle kirkkoa. Jumalanpalvelusten aikana se on omalla paikallaan kirkon pohjoisseinustalla.

– Ikoni on sijoitettu näin, koska niin monet turistit sitä kysyvät ja haluavat rukoilla sen edessä.

Ensimmäiseksi turistien huomio kiinnittyy valtaviin graniittipylväisiin.”
Ikonin kova kohtalo on näkyvissä, sillä helmiriisasta on jäljellä vain kappaleita. Ikonin ympärillä oli paljon rukoilijoiden lahjoittamia koruja, jotka ovat yhä kateissa. Ilmeisesti varas ehti realisoida ne.

– Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat matkustaneet tänne ikonin takia Kanadasta saakka, Timo Hyytiäinen kertoo.

Talvella venäläiset ovat ylivoimaisesti suurin turistiryhmä. Venäläisillä on tapana rukoilla ja sytyttää kynttilöitä. He jättävät myös esirukouspyyntöjä.

Kesällä kävijät jakaantuvat tasaisemmin eri kansallisuuksien kesken. Uspenskin katedraali kiinnostaa muun muassa japanilaisia, kiinalaisia, saksalaisia ja amerikkalaisia.

Ensimmäiseksi turistien huomio kiinnittyy valtaviin graniittipylväisiin. Tyypillinen kysymys onkin, onko ne tehty yhdestä kappaleesta. Vieläkään ei tiedetä tarkkaan, miten kivipylväät on 1800-luvun tekniikalla veistetty.

Toimitusten aikana kirkossa kuvaaminen on kielletty, mutta turistit rikkovat kieltoa surutta. Moni suomalainen aviopari on päätynyt japanilaisille turistivideoille.

Uspenskin katedraalissa toimitetaan jumalanpalvelukset lauantaisin ja juhlapäivien aattona kello 18 ja sunnuntaisin ja juhlapäivinä kello 10. Sunnuntain liturgiaan osallistuu noin 150 seurakuntalaista.

Uspenskin katedraali

Uspenskin katedraali eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali on Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja samalla Helsingin hiippakunnan pääkirkko eli katedraali. Rakennus on vihitty vuonna 1868.

Katedraalin arkkitehti oli venäläinen kirkkoarkkitehti, akateemikko Aleksei M. Gornostajev.

Vuoden 2009 lopussa seurakunnan jäsenmäärä oli noin 20 000 eli kolmannes koko Suomen ortodokseista.

Kuvagalleria katedraalista: http://www.helsinginuutiset.fi/galleriat/101100-uspenskin-katedraali

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu