Viihde

Mustikka on oikeaa superfoodia - ja nyt myös vuoden marja

Mustikka on vuoden 2013 marja.

Armi Suojanen

Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2013 marjaksi mustikan (Vaccinium myrtillus). Monet kansainväliset toimijat kutsuvat marjaa superfoodiksi.

Mustikka on maukas, monikäyttöinen ja ravintorikas sisältäen runsaasti C- ja E-vitamiineja.

Mustikan valttina ovat sen sisältämät voimakkaan siniset värit. Pääosa niistä on antosyaaneja, joita luonnonmustikassa on yli kolminkertaisesti viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna.

Ero marjojen antosyaanipitoisuudessa johtuu siitä, että luonnonmustikassa myös malto on sininen, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalea.

Antosyaanit suojaavat kasvia UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Antosyaanit toimivat myös hapettumista estävinä ja mikrobeja tuhoavina yhdisteinä.

Ihmiselle antosyaaneilla on havaittu olevan useita terveyshyötyjä.

Herkullinen mustikka on metsiemme monipuolinen aarre, joka sopii raaka-aineeksi muun muassa marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Mustikkaa voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Elintarviketeollisuus käyttää mustikkaa mehujen, hillojen, mehutiivisteiden, kuivattujen marjojen, marjajauheiden sekä vilja- ja meijerituotteiden valmistuksessa.

Kansainväliset, suomalaista mustikkaa ostavat yritykset, käyttävät metsämustikkaa runsaasti ravintolisien sekä kosmetiikka-, lääke- ja hyvinvointiteollisuuden tuotteissa. Erityisesti Aasian maihin suomalaista metsämustikkaa ja mustikkatuotteita viedään miljoonia kiloja vuosittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu