Vieno Kekkonen tarjoilee kuopiolaista kalakukkoa -katso resepti!

Vieno Kekkonen on itse käsikirjoittanut murremonologiksi kutsumansa Kalakukkokonsultin.

Toni Tervo

Nainen, savon murre ja perinneruoka. Siinä on ainekset Veino Kekkosen makuhermoja haastavaan uutuusesitykseen Kalakukkokonsultti.

– Koko esitys esitetään Savon murteella. Olen itse Kuopion läheltä kotoisin ja halusin koota lapsuudenmuistoni yhden naisen näytelmäksi, Kekkonen kertoo.

Pitkän uran laulajana tehnyt Kekkonen on asunut jo 60 vuotta Helsingissä. Hän vakuuttaa kuitenkin, että kotiseudun murre ei ole unohtunut.

– Murre on säilynyt mukana läpi koko elämän. Se on vähän niinkuin englannin kieli, kun sen oppii kerran, sitä ei helposti unohda. Esitys ei tule olemaan väkisin väännettyä stereotyyppistä murretta, vaan haastelua, jota voisi kuulla joka päivä Kuopion toreilla.

Kekkonen on itse käsikirjoittanut murremonologiksi kutsumansa esityksen. Ohjauksesta vastaa Eeva Litmanen.

– Kun sain tämän aikoinaan valmiiksi kysäisin Eevalta mitä mieltä hän on. Eeva vastasi, että hän ei ole vielä nähnyt vastaavaa esitystä ja se kannattaa ehdottomasti tehdä.

– Konsultti on immeinen joka tietää ihan kaeken, tässä tapauksessa ihan kaeken kalakukosta, Kekkonen murjaisee kysyttäessä mistä esityksessä on kyse.

Paikan päällä tulee olemaan katsojille tarjolla maistiaisia aidosta oikeasta kalakukosta.

– Kalakukko tehdään Ada-tätini reseptin mukaan. Se on hieno savolaisten keksimä eines ja mielestäni maailman parasta ruokoo, Kekkonen naurahtaa.

– Se on ikäänkuin brändi ja mielestäni sitä pitää saada maailmalle.

Pääosin menestyksekkäästä laulajanurastaan tunnetulle Kekkoselle näyttämölle nouseminen ei ole täysin uusi asia, sillä hän opiskeli nuorena teatterikoulussa.

– Tosiaan olin aikoinaan teatterikoulussa, mutta loppupeleissä olen näytellyt melko vähän teatterissa. Olisin ehkä vuosien varrella voinut näytellä enemmänkin, mutta en halunnut tyrkyttää itseäni.

Nykyään veteraanilaulaja kiertää harvemmin keikoilla, mutta kysyntää riittää yhä.

– Olen viimeisen kolmen vuoden aikana kiertänyt jonkun verran laivoilla. Keikkoja on joskus enempi ja joskus vähempi. Minulle niitä on joka tapauksessa ihan riittävästi, Kekkonen hymyilee.

Vieno Kekkosen Kalakukkokonsultti esitetään 18.4 klo 20 Ravintola Nyyrikissä (Pohjolankatu 2). Liput 17 e.

Käyttäjän Toni Tervo kuva