Paikalliset

Lasipalatsin salava on valmis uuteen kesään

Lasipalatsin pohjoispäädyssä kasvava isoriippasalava pullauttaa hoikan vartensa tuuheaksi, kunhan lehdet kasvavat kevään edetessä.

Päivi Tuovinen

Lasipalatsin päädyssä sijaitseva niin sanottu Lasipalatsin salava voi hyvin.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran arboristi eli puunhoitaja Saija Asikainen kävi rakenneleikkaamassa salavaa maaliskuun puolella. Hän lyhensi muutamaa oksaa sieltä täältä.

– Puuta voisi sanoa yllättävän elinvoimaiseksi. Rakenneleikkauksen tarkoituksena on varovasti ja hiljalleen nostaa puun oksakorkeutta, Asikainen selostaa.

Puun oksakorkeudella tarkoitetaan alimmaisten oksien korkeutta maanpinnasta.

– Toisin kuin yleisesti luullaan, niin puu kasvaa korkeutta vain latvaosastaan. Puu ei kasva korkeutta tyvestään.

Kun Lasipalatsin salava alkaa muutamien vuosikymmenien kuluttua olla isokokoisempi, tulisi sen oksakorkeuden olla yli neljä metriä, jotta puun ympärillä voi liikkua.

– Eli koska puu kasvaa vain latvastaan, ei niitä oksia, jotka lopulta ovat kookkaan puun alimpia oksia, ole vielä olemassakaan, Asikainen jatkaa.

Rakenneleikkausta täytyy tehdä muutaman vuoden välein.

 

Kestää 15–20 vuotta, ennen kuin salava alkaa erottua maisemasta.”

Salavan rungon alaosan ympärille laitetaan pian todennäköisesti niin sanottu kastelupussi. Sen avulla puun kasteluväliä saadaan pidennettyä.

 

Vesi valuu kastelupussista hitaasti pitäen maaperän kosteana pitkään. Lisäksi se suojaa runkoa.

Nykyinen puu kasvaa melkein samoilla sijoilla kuin talvimyrskyssä vuoden 2003 lopulla kaatunut vanha, rauhoitetuksi luonnonmuistomerkiksi luokiteltu Lasipalatsin salava. Viime keväänä istutettu uusi puu on kaatuneesta puusta otettu pistokas.

Kaatuneesta salavasta otetuista pistokkaista varttui itse asiassa useampia puuntaimia Hongiston Taimistossa Kosken kunnassa Turun suunnalla.

– Vielä kestää 15–20 vuotta, ennen kuin salava on kasvanut niin suureksi, että se alkaa erottua maisemasta ja täyttää alaa, Asikainen arvioi.

Salava, jota myös isoriippasalavaksi kutsutaan, on muiden pajujen tapaan verrattain nopeakasvuinen puu.

Nyt puun latvus heiluu jo noin neljän metrin korkeudessa.

– Minne lie puu mahtuu juurensa kasvattamaan. Autot kiertävät sen ympäri, Asikainen mainitsee viitaten vieressä olevaan taksiasemaan.

Salavalle rakennettiin kivestä oma kasvupaikka, lähiympäristö kivettiin nupulakivillä. Runsasluminen talvi ei rasittanut salavaa. Sen kasvupaikkaa ympäröi tukeva suoja-aita, joka estää aurauskaluston kolhut.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu