Munapulan voi ratkaista oman takapihan kanalalla

Kanat voivat käyskennellä vapaina pihalla. Ne ovat paikkauskollisia, eivätkä lähde kovin pitkälle kopistaan.

Päivi Tuovinen

Tässä kotikutoinen ratkaisu munapulaan: ota takapihalle pari kanaa.

Kanaharrastus on nyt kasvussa, ja kanoista haaveillaan jo lähiöiden omakotitaloissakin.

Rotukanayhdistyksen hallituksen jäsen Jarkko Jalonen kertoo, että jotkut pitävät kanoja jopa taajamissa.

– Tosin taajamien kanat ovat yleensä kesäkanoja eli niitä ei pidetä takapihoilla ympärivuotisesti.

Kanaharrastuksen lisääntyminen ei johdu munapulasta.

– Ihmisillä on tarve tietä, mistä munat ovat peräisin. Sitä paitsi kaupan munat eivät maistu millekään tai jos maistuvat, niin lähinnä rehulle, Jalonen sanoo.

Kanoja saa pitää taajamissa, mutta kanoista pitää tehdä ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

– Ilmoitus on tehtävä, sillä kyseessä on kuitenkin tuotantoeläin.

 Jos haluaa kanoja takapihalle, kannattaa keskustella asiasta myös naapureiden kanssa, muistuttaa Tampereen kaupungilla työskentelevä terveysinsinööri Tuula Sillanpää. Sillanpäälle ei ole tullut ilmoituksia takapihoilla pidettävistä kanoista.

Jotkut aloittavat kanaharrastuksen ostamalla siitosmunia. Toiset taas hankkivat tipuja tai täysikasvuisia kanoja.

– Siitosmunissa kannattaa muistaa se, että kymmenestä munasta voi kuoriutua viisi kukkoa, Jalonen toteaa.

Siitosmunat maksavat tavallisimmin kaksi euroa kappaleelta.

Kanojen hinnat lähtevät noin 20 eurosta ylöspäin. Erikoisempien rotukanojen hinnat liikkuvat 50 euron tietämillä.

– Suosittelen kotitarvekanaksi maatiaiskanaa. Maatiainen munii vuodessa noin 250–300 munaa, Jalonen sanoo.

Halvimmillaan kanan voi saada kanatilalta.

– Tiloilta voi kysellä vanhoja munituskanoja. Sellaisen voi saada eurolla tai parilla. Ne tosin eivät muni kuin yhden kesän.

Kanat munivat yleensä kymmenisen vuotta.

Mitä tykkäisit, jos naapurisi pitäisi kanoja ja kukkoa? Ota kantaa!

Oma kana

Kanat ovat laumaeläimiä. Ota siis vähintään kaksi kanaa.

Vaikka kanat eivät kaipaa ihmisen seuraa ja niiden tarpeet ovat vaatimattomat, ne tarvitsevat huolenpitoa. Niille on annettava joka päivä ruokaa ja raikasta vettä.

Kanat saavat valmisrehusta kaikki tarvitsemansa ravinteet. Rehua saa maatalouskaupoista.

Kanat tarvitsevat myös suojaisan kopin, jossa on orsi.

Paras kotitarvekana on maatiaiskana.

MTT:llä on käynnissä maatiaiskanan säilytysohjelma. Sen tavoitteena on mm. maatiaiskanakantojen pelastaminen sukupuutolta.

Kommentit

Hienoa. Tätähän minä ehdotin jo vuosi sitten. Mitenkäs ne "kesälapsikanat"? Sellaisia, jotka saisi hakea kanalan pitäjältä keväällä ja viedä syksyllä takaisin? Sellaisia, joita ei tarvitsisi laittaa pataan syksyn tullen, vaan hellävaraisesti palauttaa oikeaan kotiinsa?

Talvikanaloita ei omakotialueiden takapihoilta löydy, kesäkopin ja aitauksen voisi helposti järjestää. Minkäs kokoista verkkoa pitää olla, jotta kettu pysyy loitolla? City-lajia sekin.

Pirkko-Pietari

EU:lla on sellaiset direktiivit, että pienimuotoista kananhoitoa et saa harjoittaa, ja täällä eletään liittovaltiossa liittovaltion tavalla tai liittovaltiosta ulos! Pitää olla luvat kunnossa ja olosuhteet kunnossa ja kanat korvamerkitty keltaisella kyltillä.

Ei onnistu.

Sinun kannattaisi tutustua Nurmijärven terveysjärjestykseen. Täällä haja-asutusalueella ei ole mitään rajoitteita tai ilmoitusvelvoitteita jos kanojen pito ei ole tuotannollista. Asia tuli tarkistettua ihan kunnaneläinlääkäriltä.

erkki

Vanha viisaus: yhtä kanaa vähemmän ei kannata pitää. Eikä kutsua eläinlääkäriä. Kanat ja
kukot mukavia, vaan eivät nykylain, eikä direktiivien mukaan sallittuja. Edes maalla. Kysypä
maaseutusihteeriltä. Vaan entäpä salakanalat?

Kuntalainen 1

Uusi tutkimus: kukot eivät elä ilman kanoja. Mitan lienee päinvastoin? Mitä vikaa muuten
aamuyössä? Yön kosteus tiivistyy sumuksi lammen pinnalle. Kuin levynä se leijuu veden
yllä. Aurinko, kuin kilometrin tulipallona nousee. Pienentyen hetki hetkeltä, vielä suurena
leijuu horisontin yllä. Hävittäen yön sumut ja harhat. Näin pääsemme kesäaamuun.

Kuntalainen 1

Ennen kuin innostutte investoimaan takapihakanaloihin, niin odottakaa, josko EU vielä keksii kieltää nekin direktiivillä. Ei siinä olisi muuten mitään, mutta kun pohjoisen partiopojat ottavat kaiken Brysselistä tulevan niin tohkeissaan ja tosissaan, toisin kuin oman etunsa ymmärtävät eteläisemmät eu-vekkulit.

H2O

Kanoja ja muita kotieläimiä näkee Keski-Euroopassa ihan toisessa määrin kuin Suomessa! Hollannissa kanoja on pihoilla vaikka kuinka ja kerrostalon pihassa voi olla jonkun lehmä. Eli mennään eteenpäin vaan ja hankitaan kanoja ja muita eläimiä, muualla niitä jo on ja meillä riittää tilaa!

luomuna

Käykääpä Saksassa tai muualla keski-Euroopassa - näinpä yhdellä takapihalla jopa kamelin :) Ja kanoja, hevosia, lampaita, vuohia jne. on melkein joka pihalla. Siellä eläimet kuuluvat normielämään- täällä Suomessa vaan keskitytään siihen, että kaikki eläimet pitäisi saada pois planeetalta. Nykypäivän lapsista ei monikaan ole koskaan koskenut possua tai vasikkaa - ikävää, mutta totta :(

Tönö tyhjäksi

Eivät sovi maaseudun eläimet taajamiin, ja sillä hyvä! Pitää vähän ajatella muitakin kuin itseään kukkona kanalanomistajana. Kanat stressaantuvat metelistä ja monista hälyäänistä, ja munivat nahkamunia.

Sitä paitsi kanoissa on kirppuja, jotka leviävät ihmisten asumuksiin.

pannukakku

Höpö, höpö. Kun Saksaan eksyy yksinäinen karhu, niin porukat ovat paniikissa ja sitä lahtaamaan lähetetään armeijan joukot. Näille keski-eurooppalaisille "luonnoystäville" sopii sen sijaan hyvin se, että Jäämeren rannalla sijaitseva Impivaara määrätään direktiiveillä unionin eläinpuistoksi.

H2O

Ai, seminologeiksi heitä nykyisin kutsutaan. Minun nuoruudessani he olivat gigoloja!
Ajatella, nyt sitten varmasti kylmäkölle on keksitty hieno uusi titteli: frigidi.

Höps

Joo... semmonen se on tää tittelöity maalima... on tiäs mitä sosiaalisesti työrajoitteisia ynnä muita merkonoooomeja ja rotaaaareja. Vanhaan hyvään aikaan niitä sanottiin reilusti ketkuiks retkuiks.

Jääräpää

Fasaanit rääkyy siihen tahtiin, ettei kanan kotkotus varmaan edes kuulu. Naapurien koirat rätkättää myös, varsinkin kesällä puoleen yöhön ja ylikin. Laitetaan kanat harkintaan.

kanaemo

Olisi tosiaan hyvä ruveta harjoittelemaan tulevia huonoja aikoja varten. Siitä se mustanpörssin kauppa lähtee kukoistukseen. Ja mitä kaikkea voikaan pihamaan joutoalalla viljellä: valkosipulia, perunaa, tupakkaa...

peejiiäm

Ei kukkoa tarvita muuhun, kuin kanojen turvallisuuden tunteeseen. Ei ole tarkoitus tehtailla takapihoilla tipuja (tähän tarvitaan hedelmöitetty munasolu), vaan kerätä tuoreita munia (jotka ovat hedelmöimättömiä munia).

Kauppojen tiskeilläkin löytyy kennotolkulla munia, joiden pyöräyttelijät eivät ole eläissään kukkoja nähneet. Eikä sitä kukon rääkymistä kukaan aamuyöstä kestä, joten kanat tervetuloa, kukkoa ei tarvita.

Myy

Sant Tropezissa kukko kiekui aamuisin, samoin kuin muissa Rivieran rantapaikoissa, kyllä Etelä- ja Keski-Eurooppa on täynnä kotieläimiä;) Ja myös petoeläimiksi kutsuttuja karhuja ja susia siellä on.

luomuna

Jos tupakkaakin saa poltella parvekkeilla, niin miksi ei voisi olla kanoja ja kukkoja. Kerrostaloissa asuvia syrjitään tässäkin asiassa. Ei se kukkokaan niin paljoa meteliä pidä kuin tupakanpolttajat pitävät.

Kieku

Hyvä idea, pari-kolme kanaa rivarin takapihalle. Kanat elävät keskimäärin 15 vuotta. Kyllähän ne tarttis kukon vartijakseen, vai olisko rivarissa yks kukko, joka pitäis huolta koko rivarin kanasista. Aamulla olis valosan tultua klo 5-6 herätyskellokin taattu. Näyttäähän siellä etelän lomillakin kukot kiekuvan, kuka mihinkin aikaan.

Mertsi

Onkohan nuo Kieku ja Kaiku kukkoja? Eivät siis kai muni? Ja tuskin 15 vuotiaat kanatkaan,
uskoisin. Vaan noista vanhemmista saa kyllä hyvän kesähomman, siis kanoista. Sinne vaan
parvekkeelle, rivitalon takapihalle tai muuhun joutilaaseen paikkaan. Spesiaalihommana voi
kirjoitella tänne, miten menee. Siis munatouhut, kotko-motkotukset, rotuvertailut, sekä pe-
sänteot. Rahahommista tai munahaukoista puhumattakaan. Lopuksi nuo kannattavuuslaskel-
mat selväksi. Paljonko tuottivat, muutakuin iloa omistajalleen?

BMV

Höpöhöpö. Sne verran vaivaa vaatii, että kaksi paperilappua jouduin täyttämään, se siitä byrokratiasta. Ei siitäkään aina tarvitse ylipääsemätöntä peikkoa tehdä kun ei se sellaista ole. Etsi kuntasi maaseutusihteeri, tietää tasan tarkkaan mitä toimenpiteitä tarvitsee tehdä. Meillä on 5 kanaa ja kaksi kukkoa, lähin naapuri n.200m päässä. Kyllähän se kiekuminen helposti sinne asti kuuluu, mutta ei näitä ole häirinnyt, päin vastoin. Moni on vain todennut että ihanaa kun tälläkin kylällä taas kukon laulu raikuu. :) Suosittelen lämpimästi kanojen hankintaa. Munia ei ole sen koommin tarvinnut ostella ja viidestä kanasta riittää jo vähän yli oman perheen tarpeenkin muille annettavaksi.

Viiu81

Tässähän se tuli. Eikun munivien kanojen hankintaan. Mielestäni on mukavaa kuulla kukon
laulua, kunhan ei aivan korvan juuresta. Kuuluu maalaiselämään. Ja saa ne munat.
Syksy vaan ikävää. Kirves heiluu, kynintää ja pakastimeen. Ja kakarat ei ainakaan syö omia
kanoja, jos saavat selville. Mutta syksy kaukana!

BMV

Meillä on ollut jo noin 10 vuoden ajan kesäisin neljä kanaa. Saadaan ne nykyisin tuttujen luomukanalasta tänne "lomailemaan" ja sinne ne syksyllä haikeana palautetaan. Ihania, hauskoja, vapaana olosta nauttivia. Auringossa kaivavat kuopan ja siinä kyljellään pötköttävät. Hyvin kesyyntyvät. Kukon toi kerran yksi kylältä pyytämättä, mutta vain viikon sitä kestimme me, naapurit ja kanat. Nuori herra kiekui ennen ja jälkeen miesten hommia. Kanat näyttivät rasittuneilta ja nokituilta. Ihmisten korvat väsyivät. Rauha palasi kaikille, kun kukko palautettiin kotiinsa.
Munat on muuten kullankeltaisia ja mahtavan makuisia!

Taajaman ulkopuolella