Miehen jääkiekkoilijaura teki vaimosta viiniyrittäjän

Naisten viinikurssien huikea suosio yllätti Arja Rautakallion. - Miehille oli järjestettävä omansa, kun he kadehtien katselivat viinitietouteen hurahtaneita naisia.

Heli Koivuniemi

Arja Rautakallio rakastaa italialaista ruokaa ja italialaisia viinejä.

Rautakallion suusta pulpahtelee tuon tuosta ajatus pyhästä kolminaisuudesta: pöydän ääressä läheiset ystävät ja perhe nauttimassa ajatuksella valmistettua ruokaa laadukkaiden viinien kanssa.

– Mitä muuta elämämme viimeisinä päivinä muistamme kuin yhdessä vietetyt hetket hyvän ruuan parissa?

Vaihdoin tippabisneksen tippabisnekseen.”

Intohimostaan – rypäleistä, viinintuottajista ja -valmistuksesta – Rautakallio tarinoisi yksityiskohtineen loputtomasti.

Kiertäessään maailmaa Rautakalliolle avautui miehensä, tunnetun jääkiekkoilijan ja valmentajan Pekka Rautakallion kanssa jo hyvin nuorena ero viinien ja viinien välillä.

Viini, jota suomalaisille tarjottiin, oli jotain aivan muuta, mitä he maailmalla saivat maistaa.

Laadukkaista rypäleistä taidolla valmistettu viini ei lisäaineita ja kemikaaleja kaipaa. Se ei myöskään aiheuta nauttijalleen migreeniä tai muita epämiellyttäviä oireita.

Pariskunnan pitkäaikainen haave oli yhteisen yrityksen perustaminen.

Pekka Rautakallion ura vei perhettä Phoenixin, Atlantan ja Galgaryn kautta Sveitsiin. Miehensä rinnalla kulkiessa Arja Rautakallio etsi omaa paikkaansa.

– En saanut lääketeollisuuden parista työtä Sveitsissä, joten menin paikalliseen vinoteekkiin. Vaihdoin siis tippabisneksen tippabisnekseen, nainen naurahtaa.

Alussa viinitilojen omistajat löivät meille luurin korvaan.”

Sveitsissä asuessaan Rautakalliot kiertelivät viikonlopun aikana viidestä kuuteen viinitilalla. Yli sadan tilan joukosta valikoitui kahdeksan, joiden kanssa sopimus syntyi.Heillä oli tiukat kriteerit tuottajien valinnassa. Viinien valmistuksessa on muun muassa käytettävä tilan omia rypäleitä.

– Saimme vinkin eräästä tuottajasta, jolle yritimme soittaa useamman kerran. Tilan omistaja löi meille aina luurin korvaan. Emme antaneet periksi, vaan ajoimme paikan päälle. Tila sijaitsi vuorten rinteellä ja pihalla vastassa oli valtavan kokoinen koira.

Lopulta jää suli ja suomalaisvieraat viettivät tilalla loppupäivän. Sopimus syntyi.

Vuosien kuluessa kahdeksasta tuottajasta poiki muutama lisää.

Nyt yritys tuo kaikkiaan reilu kymmenen eri tuottajan viinejä Suomeen.

Barack Obama tarjoili Millesimatoa muun muassa virkaanastujaispäivänään.”

Italialaisiin viineihin keskittymisessä riittää Rautakallioilla haastetta loppuelämäksi. Esimerkiksi Veronan viinimessuilla näytteilleasettajia on 4 400.

– Ja nyt puhutaan siis pelkistä italialaisista viineistä, nainen huomauttaa.

Suomalaiset ovat hiljalleen tutustuneet italialaiseen kuohuvaan Proseccoon. Terästankeissa kypsytetty kuohuva pärjää puolikuivalle samppanjalle.

Rautakallio kertoo, että yksi mielenkiintoisimmista proseccoista on orgaaninen, vuosikerrallinen Millesimato. Nimi tarkoittaa tuhatta kuplaa.

– Barack Obama tarjoili Millesimatoa muun muassa virkaanastujaispäivänään, Rautakallio tietää kertoa.

Hän sanoo, että suomalaiset ovat kiinnostuneempia viinin valmistustavoista ja viinin tarinasta. Luomu nostaa päätään kiihtyvällä vauhdilla. Uutta on tietous vegaaniviineistä.

– Osa vegaaneista on yllättynyt viinikursseillamme kuullessaan, että viinin valmistuksessa käytetään gelatiinia. Me olemme löytäneet viinejä, joissa ei ole gelatiinia.