Liikenteen itsemurhat osuvat raskaasti kuorma-autoalaan

Rekkaakin ohjaa jonkun perheenjäsen, jota odotetaan kotiin vahingoittumattomana.

Mervi Neste

Tämän talven aikana on sattunut poikkeuksellisen paljon tapauksia, joissa henkilöauton kuljettaja on ajautunut vastaantulevalle kaistalle kuorma-auton eteen ”toistaiseksi tuntemattomasta syystä”.

Viime lauantaina kaikkia järkyttäneestä perhesurmasta uutisoitiin, että perheenisän ohjaama auto ajoi päin vastaan tulleen kuorma-auton keulaa. Kuorma-auton kuljettaja yritti turhaan väistää eteensä ajanutta henkilöautoa vaarantaen oman turvallisuutensa. Tämä ikävä kehitys on Suomen Kuljetus ja Logistiikka yhdistyksen SKALin mielestä saatava loppumaan.

Maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö muistuttaa, että jokaista kuorma-autoa ohjaa oikea ihminen, joka on syytön keulaansa ajavan kuljettajan pahoinvointiin. Raskaan liikenteen kuljettajasta tulee itsemurhan uhri.

Mahdollisten fyysisten vammojen ohella hän voi kokea ahdistusta, syyllisyyttä ja henkistä painetta. Kokemuksesta tiedämme, että tapaus saattaa johtaa pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen ja ammatin vaihtoon. Raskaan liikenteen ajoneuvo puolestaan voi olla yrittäjäperheen ainoa elinkeinon lähde. Vakuutus ei korvaa menetettyjä asiakassuhteita, kun kuljetukset jäävät hoitamatta jopa kuukausien ajaksi.

Auttaakseen raskasta liikennettä edustavia onnettomuuksien uhreja SKAL on käynnistänyt Norjan ja Ruotsin mallia seuraillen raskaan liikenteen vertaistuen. Parikymmentä henkisen tuen koulutuksen saanutta on mukana toiminnassa, jolla autetaan kriisitilanteisiin joutuneita raskaan liikenteen ammattilaisia lähinnä kuuntelemalla ja keskustelemalla. Toistaiseksi auttajaan saa yhteyden soittamalla Autoliiton tiepalvelunumeroon 0200 8080.

Äärimmäiseen väkivaltaan johtava pahoinvointi on syvällinen ongelma yhteiskunnassamme, eikä sinänsä liity liikenteeseen. Yhdistys toivoo, että kenenkään ongelmat eivät johtaisi itsemurhaan saati toisten vahingoittamiseen eivätkä ongelmat tunkeutuisi liikenteeseen. Rekkaakin ohjaa jonkun perheenjäsen, jota odotetaan kotiin vahingoittumattomana.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 6 500 kuorma- ja pakettiautoliikenteen kuljetusyritystä ympäri Suomea. www.skal.fi

Kommentit

Jokainen uutinen, jossa kerrotaan henkilöauton ajautumisesta raskaanajoneuvon alle, toistaiseksi tuntemattomasta syystä, saa minut hätkähtämään ja vanhat haudatut tunteet nousevat pintaan.
Kerran autolla, kerran fillarilla ja kerran juoksemalla on joku onneton päättänyt testata mieheni psyykkistä ja fyysistä kestävyyttä sekä osoittaa omille lähimmilleen omaa pahaa oloaan. Meidän perheelle tämä jo riittäisi.
En haluaisi enää niitä puheluita, jotka alkavat:"Olen täällä...sattu pien mälli..."
Niin tai siis, jos puheluita vielä tulee, niin mieluimmin kuitenkin mieheltäni kuin poliisilta. Kukaanhan ei voi tietää ennalta, mitä tiellä vielä sattuu.
Hienoa, että SKAL on ryhtynyt toimiin autonkuljettajien henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi, siellä tien päällä on monenlaista tuskaa ja yksinäisyyttä. Avun tarvitsijoiden löytäminen kuitenkin lienee vaikeaa, kun ei kuulu täällä oikein ammatin kulttuuriin "valittaa" omaa oloaan. Ruotsissa saadaan varmaan hyviä tuloksia, kun asioista keskusteleminen on siellä kaikin puolin aivan toisella tasolla. Toivotaa, että täälläkin opitaan puhumaan selvinpäin.

Rekkaspeden vaimo