Mopopojat pysähtyivät suojatien eteen

Vielä löytyy teiden herrasmiehiä mopojenkin selästä. Kaksi sellaista kohtasin hiljattain Vantaalla, kauppakeskus Jumbon läheisyydessä.

Olin menossa bussipysäkille ja ylittämässä katua. Vasemmalta suihki autoja ohi kovaa vauhtia, vaikka sillä kohtaa on iso ja vaarallinen risteys. Melkein henkeä pidätellen pääsin livahtamaan tien keskikohdalle ja valmistautumaan toisen kaistan ylitykseen.

Oikealta kaasutti viiden mopon ärsyttävän äänekäs revohka. Kolme suhahti ohi, mutta täydeksi yllätykseksi mopokuskeista kaksi painoi jarrua ja pysähtyi suojatien eteen. Toinen vielä varmisti kaveriaan vilkaisemalla, että tämä varmasti pysähtyy.

 

Jalankulkijalle annetaan niin harvoin tietä, että sellaista tilanteista tulee erikoistapauksia.”

 

Pojat eivät tehneet ansaa, jossa toinen pysähtyy suojatien eteen ja toinen porhaltaa vierestä ohi jalankulkijan päälle. Tällaisia ansoja virittelevät autoilijat.

Olin äimistynyt pysähtyneistä mopoista, mutta kykenin sentään nostamaan kättä kiitokseksi gentlemaneille. Suupieleni olivat revetä yllättävästä tapahtumasta.

Autoilijoiden huomaavaisuus suojatiellä on harvinaista ja mopoilijoiden sekä moottoripyöräilijöiden kohteliaisuus vieläkin harvinaisempaa. Jalankulkijalle annetaan niin harvoin tietä, että sellaista tilanteista tulee erikoistapauksia.

Mietin, että mistä tuo pysähtymisen aloitteen tehneen pojan ja hänen kamunsa kohteliaisuus tuli. Ehkä kotona on puhuttu asiasta ja mopokorttia suorittaessa. He ovat ymmärtäneet neuvot ja säännöt.

Käyttäytyminen on kuitenkin loppupeleissä nuorista itsestään kiinni. Nämä kaksi ajattelevaa herrasmiestä saavat syvän kumarrukseni ja kunnioitukseni.

Käyttäjän Armi Suojanen kuva
Armi Suojanen