Yksi nainen ja kaksi miestä voi elää onnellisesti yhteissuhteessa

Sade Kondelinin riipus paljastaa, mitä mieltä hän on rakkaudesta.

Opiskelija Sade Kondelin on kuin kuka tahansa nuori, paitsi että hän elää kahdessa liitossa ja niiden lisäksi myös seurustelee.

–  Hannun kanssa olen avoliitossa ja Mikko on aviopuolisoni. Mikon kanssa menin naimisiin teknisistä syistä, me omistamme yhdessä talon, mutta rakastan Hannua yhtä paljon. Olen ollut Hannun kanssa jo 7,5 vuotta ja Mikon kanssa kuusi vuotta ja toivon, että voin elää heidän kanssaan loppuelämän.

Kun suomalainen valtaväestö alkaa hyväksyä vasta homoseksuaalisuuden, polyamorinen suhde kuulostaa todella oudolta. Kondelinin mielestä siinä ei ole mitään merkillistä, itse asiassa hän uskoo, että se sopisi useille ihmisille.

– Jokaisen pitää elää omalla tavallaan ja saada olla oma itsensä.

– Kun nuorena ensimmäisen kerran seurustelin ja sitten rakastuin samaan aikaan toiseen, minulla oli kumppani, joka ei hyväksynyt polyamorista suhdetta. Nyt minulla on kaksi miestä, jotka ovat kuin veljeksiä keskenään ja he hyväksyvät, että rakastan heitä molempia. Elämäni on onnellista.

Pidin itsekin itseäni friikkinä ennen kuin löysin samalla tavalla ajattelevia ihmisiä.”

Vuonna 2010 perustetussa Polyamoria - monisuhteisuusyhdistyksessä on jo lähes sata jäsentä, valtaosa Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Yhdistyksen tavoitteena on jakaa tietoa polyamoriasta ja tarjota vertaisyhteisö niille, jotka elävät monisuhteessa. Sade Kondelin oli yhdistyksen perustajajäseniä ja hän on yhä hallituksen jäsen.

– Pidin itsekin itseäni friikkinä ennen kuin löysin samalla tavalla ajattelevia ihmisiä.

Kondelin toivoo, että suvaitsevaisuus lisääntyisi ja vähemmistö saisi rauhassa elää kuten haluaa.

– Valitettavasti tällaisen suhteen vuoksi voi kuitenkin kohdata syrjintää esimerkiksi työpaikalla. Yhdistys on silloin ihmisille tärkeä vertaisyhteisö.

– Polyamorisia suhteita on hyvin monenlaisia. Kyse on rakkaudesta, ei vain seksistä. Joskus polyamorisessa suhteessa on ihmisiä, joita seksi ei edes kiinnosta, hän korostaa.

Silti kun hän kertoo asuvansa kahden miehen kanssa, ihmiset kysyvät heti seksistä.

– Radiotoimittajakin kysyi minulta, että saanko mä tavallista enemmän. No saan sen verran kuin haluan, sen voin sanoa. Polyamoriallisessa suhteessa on se hyvä puoli, että ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että painostaa toista seksiin. Tai jos ei halua, ei tarvitse kieltää toiselta sitä iloa.

Joissakin maissa moniavioisuus on laillista. Kondelin sanoo, että polyamoria ei ole kuitenkaan sama asia kuin esimerkiksi muslimimaissa sallittu moniavioisuus.

– Polyamoria perustuu kumppaneiden tasa-arvoisuuteen. Moniavioisuudessa ei aina ole näin. Tosin tunnen Yhdysvalloista muslimiperheen, jossa on kaksi naista ja kaksi miestä ja he ovat keskenään tasa-arvoisia.

Ehkä parin-kymmenen vuoden päästä jo ymmärretään, että rakkaus on monimuotoista.”

Kondelin ei silti tuomitse muslimien moniavioisuuttakaan. Hänestä se on hyvä ratkaisu, jos se niin eläville sopii.

– Minusta on surullista, miten vähemmistötkin usein suhtautuvat toisiinsa nuivasti. Ajatellaan, että se on jotenkin meiltä pois, jos joku muu vähemmistö pääsee ääneen. Esimerkiksi Setan jäsenistössä näkyy joskus tällaista ajattelua.

Kondelin ei usko, että Suomesta tulisi hetkessä hyvin suvaitsevainen maa, vaikka asenteet ovat selvästi muuttuneet.

– Homoseksuaalien taistelu oikeuksistaan alkoi jo 1950-luvulla ja nyt ollaan tässä. Mutta ehkä parinkymmenen vuoden päästä jo ymmärretään, että rakkaus on monimuotoista, hän toteaa.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto