Niko Kivelä menee lavalla henkilökohtaisuuksiin

Niko Kivelä toivoo stand up -koomikoiden joukkoon lisää tuoretta verta.

Toni Tervo

Niko Kivelä toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa soolokiertueesta. Lavalle ei nouse Kivelän lisäksi edes lämmittelijää.

Toni Tervo

Stand up -koomikko Niko Kivelä on onnellinen mies. Vitsiniekka pääsee viimeinkin toteuttamaan pitkään haaveilemansa oman soolokiertueen.

– Soolokiertue on tällä alalla jonkinlainen virstanpylväs, joten olen todella innoissani. Odotan koko hommaa mielenkiinnolla, sillä en ole itsekään täysin varma, mitä tulee tapahtumaan, Kivelä virnistää.

Minä-kiertue käynnistyi Helsingistä 11. helmikuuta ja vie Kivelän ennen päättymistään reissulle ympäri Suomea. Yhteensä esityksiä on 38 kappaletta.

Kiertueella Kivelä aikoo kokeilla jotain itselleen uutta. Hän vie kuulijat matkalle oman stand up -uransa halki.

– Kertomani jutut ovat aika henkilökohtaisia. Aloitan sillä miten ihan oikeasti aloitin stand upin. Kerron myös miten stand up on muokannut minua.

– Tämä on tietyllä tavalla enemmän luento kuin stand up -keikka. Haluan mennä lavalle tyhjänä ja aloittaa ihan nollasta. En edes ottanut lämmittelijää. Esitys alkaa minulla ja päättyy minuun, mies filosofoi.

Henkilökohtaisuuksiin meno jännittää kokenutta koomikkoa.

– Olen kokeillut tällaista komiikkaa vain kerran. Tietysti ensin tulee pelko, että entä jos ketään ei tule. Toinen seikka on jaksaminen, sillä esitys jakautuu kahteen 40 minuutin jaksoon. Pystyn repimään itseni palasiksi jo yhdessä 25 minuutin pätkässä.

– Uskallan kuitenkin väittää, että esityksestä tulee aivan saatanan hauska, Kivelä heittää.

Komediaesitysten lisäksi Kivelän aikaa on vienyt työ The Voicen aamuradion juontajana.

– Stand up on melko yksinäistä, kun taas radiossa tehdään tiimityötä. Siksi se on hyvää vastapainoa, tietynlaista terapiaa.

Kivelän kiertueen lisäksi Suomessa pyörii tällä hetkellä useita muitakin stand up -esityksiä. Miehen mukaan lajin tila onkin tällä hetkellä erittäin hyvä.

– Viime kiertue jolla olin, myi kahden kuukauden aikana yli 16 000 lippua. Myös kaverit kuten Sami Hedberg ja Ismo Leikola myyvät ilta toisensa jälkeen salit täyteen.

– Kuitenkin alalle on liian vähän tulijoita. En ymmärrä sitä, sillä nykyinen porukka on osoittanut, että kyllä tällä tulee toimeen.

Kivelän mielestä tulevilta stand up -ammattilaisilta vaaditaan ennen kaikkea sitkeyttä.

– Teknisiä asioita voi hioa, mutta oman juttunsa ja lahjakkuutensa löytäminen voi viedä vuosia. Pitää myös osata kertoa omista jutuistaan avoimesti. Lavalla koomikko ei pohjimmiltaan vedä roolia. Siksi kiertueeni nimikin on Minä, koomikko kuittaa.

Niko Kivelä esiintyy pe 27.4. klo 19 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48). Liput 17–25 e.