Kaikki joukolla pyöräilemään

(PÄÄKIRJOITUS) Valtakunnallinen liikennetutkimus toi huolestuttavia uutisia: Erityisesti nuoret ja ikäihmiset ovat vähentäneet jalan ja pyörällä liikkumistaan. Nuoret huuruttavat mopoilla ja vanhemmat autoillaan.

Autoilu ei ole sinänsä lisääntynyt, vaikka autokanta on kasvanut, koska pitkillä matkoilla käytetään aiempaa useammin junaa tai lentokonetta. Mutta olennainen tieto tutkimuksessa on, että lyhyillä matkoilla auto tai mopo korvaavat aiempaa useammin oman liikunnan.

Tilanne on huolestuttava, koska toisaalla ikäihmisten määrä kasvaa ja toisaalla nuoret ovat se ikäryhmä, joka määrittää tulevaisuuden liikkumisen muotoja.

Kävely tai pyöräily lyhyillä asiointimatkoilla on erittäin hyvä liikunnan muoto. Ja tärkeä nimenomaan vanhusten ja nuorten kunnon ylläpitäjänä. Mikäli omatoimisesta liikunnasta luovutaan, seuraukset voivat kansanterveyden kannalta olla tuhoisia.

Valtakunnallisten ja paikallisten toimijoiden on syytä hätkähtää tutkimustiedosta. Omatoimiliikkumisen esteitä on raivattava ja asennekasvatusta tältä osin tehostettava.

Kuntauudistukset ja sosiaali- ja terveystoimen uudelleen organisoinnit ovat tärkeä asia, mutta päättäjien tulisi – juuri edellä oleviin uudistuksiinkin liittyen – ottaa tosissaan vanhenevan väestön liikunnan ylläpitäminen. Ja samoilla perusteilla myös nuorten.

Kommentit

Niin kauan, kuin pyöräilyä mainostetaan pelkästään hyötyliikuntana, ei sen suosio tule kasvamaan nuorten keskuudessa. Eivät nuoret ole kiinnostuneita hyötyliikunnasta. Ja tähän ei asennekasvatus tehoa. Pyöräily on stadissa nopein ja helpoin kulkuväline liikkua paikasta A paikkaan B. Tämä tekijä on mm. Köpenhaminassa tärkein syy pyöräilyn suosioon. Ja tällä syyllä pyöräilyä tulisi myös markkinoida ihmisille meilläkin.

Toiseksi, kaupungin tulisi aktiivisesti panostaa pyöräilyolosuhteiden kehittämiseen keskustassa. Pyöräilystä on tehty keskustassa todella hankalaa ja paikoitellen jopa vaarallista. Suomessa on Europaan paras joukkoliikenne, mutta pyöräilyolosuhteet ovat alle keskitason. Jotain on tehtävä. Ja sitä asennemuutosta kaivataan erityisesti kaupungin virkakoneistoon.

Pyörällä joka päivä

Asennekasvatus ei paljon auta, jos jalkakäytävät ja pyörätiet jatkuvasti pidetään vain loskan aurauspaikkoina, kuten monin paikoin taas viime talvena. Erityisesti suurimpien keskustaan vievien väylien pyörätiet ympäristöineen ovat ympäri vuodenkin kaikkein ankeimpia. Menkääpä milloin tahansa katsomaan vaikkapa Kulosaaren siltaa ja Särnäisten rantatietä. Jos ei ole loskaa, on kuraa, jota aivan vierestä pyyhkivät autot roiskivat lisää tai sitten pöly leijailee silmiin ja keuhkoihin. Vain me sitkeimmät pyöräilemme noissa oloissa.

On käsittämätöntä, että koko ympäristö ja puhtaanapidon taso muuttuu kuin taikaiskusta, kun tullaan Hakaniemen sillan aina siisteille pyöräteille ja edelleen Pohjoisran ja Etelärantaan asti? Näillä alueilla ei mm. suolaloskaa koskaan aurata pyöräteille, vaan suojaavaksi valliksi ajoradan puolelle: on varmasti halvempaakin, kuin loskan ja kuran edestakaisin työntely.

Työmatkapyöräilijä