Uhkaavatko jättikeskukset kivijalkamyymälöitä?

Kivijalkamyymälöiden väheneminen muuttaisi Helsingin kaupunkikuvaa. Katutasossa olevat pienet kaupat, kahvilat ja ravintolat tuovat katukuvaan elämää. Kuva Töölöstä.

Marketta Karjalainen

Helsingin kantakaupunkiin rakennettavien uusien jättikauppakeskusten pelätään näivettävän kerrostalojen kivijaloissa olevia ruokakauppoja ja erikoisliikkeitä.

Keski-Pasilaan ja Kalasatamaan on lähivuosina tulossa Jumbon ja Kampin keskuksen kokoiset ostosparatiisit (HU 18.4.).

– Kalasatamaa ja sinne muuttavia asukkaita ajatellen kauppakeskus on varmaan paikallaan, mutta meitä on huolestuttanut se, millaisia vaikutuksia kauppakeskuksella on Kallion seudun nykyisiin palveluihin, kertoo Kallio-Seuran puheenjohtaja Raimo Nenonen.

Nenonen ihmettelee kahden kauppakeskuksen sijoittamista lähekkäin, noin kolmen kilometrin etäisyydelle toisistaan.

– Tuntuu siltä, että kauppakeskusten tarjonta tulee ylittämään kysynnän. Mistä kysyntä on sitten pois? Todennäköisesti kivijalkamyymälöistä eikä se ole oikein.

Myös kivijalkaliikkeiden yrittäjät hämmästelevät jättikeskuksia.

– Minusta ne ovat turhia. Helsingissä on jo riittävästi kauppakeskuksia. Kivijalkamyymälöiden lisäksi meillä on ihanat Hakaniemen torimyymälät ja Hakaniemen halli, kertoo naisten vaateputiikkia Kalliossa pyörittävä yrittäjä Arja-Leena Ifström.

– Ymmärrän, että kun tulee uusia asuntoja, niin tarvitaan palvelujakin. Kauppakeskukset kuitenkin yleensä ohjaavat asiakasvirtoja voimakkaasti, joten ne eivät ole kivijalkayrittäjien etu, sanoo Kruununhaassa toimivan nahkatavaramyymälän yrittäjä Jussi Neirtamo.

Arja-Leena Ifström näkee uudet jättikeskukset jonkinasteisena uhkana, mutta ei usko, että ne aiheuttaisivat laajamittaista kuoliniskua Helsingin kivijalkamyymälöille.

– Missään nimessä kauppakeskusten aiheuttamaa uhkaa ei voi väheksyä. Uskon silti, että jatkossakin monet ihmiset haluavat yksilöllistä palvelua ja yksilöllisiä tuotteita, jotka ilman muuta säilyvät kivijalkojen pikkuliikkeissä.

Jussi Neirtamo ei pelkää oman yrityksensä puolesta, sillä hän on menestynyt yli 30 vuotta kivijalkayrittäjänä erikoistumalla nahkatavaroiden valmistukseen. Kivijalkaliikkeiden tulevaisuus yleisellä tasolla kuitenkin huolestuttaa Neirtamoa.

– Jos kivijalkamyymälät vähenevät, Helsingin kaupunkikuva köyhtyy oleellisesti. Katujen varsille jäisi lähinnä vain toimistoja, ja se olisi todella tylsää kaupunkiympäristöä.

Kallio-Seura vaati taannoisessa ylipormestari Jussi Pajusen asukasillassa, että kaupunki selvittää Kalasataman kauppakeskuksen kaupalliset vaikutukset.

Kaupunki vastasi seuralle, että selvitykset on tehty, eikä Kalasataman keskus uhkaa Kurvin ruokakauppatarjontaa, Kallion muita kivijalkakauppoja tai Hakaniemen kauppahallia.

– Vastaus ei ollut kovin vakuuttava. Yleensä suurten kauppakeskusten ja hypermarkettien rakentaminen tarkoittaa sitä, että kivijalkakaupat jäävät huonompaan asemaan ja pikku hiljaa häviävät, Raimo Nenonen sanoo.

– Kalliossa on vielä nykyisin loistava tilanne. Täällä on paljon pieniä kivijalkamyymälöitä.