Pyöräily tekee vainoharhaiseksi

Poliisi hillitsee perinteiseen tapaansa kevään synnyttämää pyöräilyhurmosta varoittamalla varkaista: ”suojaa polkupyöräsi, ettet joudu jalkamieheksi”.

Pyöräilysesongin aikana  polkupyöriä katoaa tiuhaa tahtia. Tänäkin vuonna Helsingin poliisin tietoon on tullut jo hieman yli 100 polkupyörävarkautta. Viime vuonna Helsingissä vietiin noin 4 000 pyörää. Anastetuiksi ilmoitetuista pyöristä vain alle 10 prosenttia löytyy.

”Harkitse, mihin ja milloin jätät pyörän. Julkinen ja pimeän aikana valaistu paikka, jossa liikkuu ihmisiä, on sivukujaa parempi paikka. Säilytä polkupyörä yön yli lukitussa tilassa, mikäli se on vain mahdollista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pyörää ei pidä jättää valaisemattomalle ja syrjäiselle paikalle, jossa ei ole ihmisten luomaa valvontaa”, poliisi neuvoo.

Pyöräily on hauskaa, terveellistä ja ympäristöystävällistä, mutta tekee vainoharhaiseksi. Jos haluaa pitää pyöränsä, pitää kaiken aikaa muistaa epäillä kanssaihmisiään varkaiksi.

 

Olisivatko autoilijat valmiita kytkemään kulkupelinsä kettingeillä seinään.”

 

Tilastoista näkyy, että polkupyöriä anastetaan eniten yleisten paikkojen, kuten ostoskeskusten, markettien, juna-, bussi- ja metroasemien läheltä sekä kerrostalojen pihoilta ja niiden pyörävarastoista. Eli juuri sieltä, minne pyöräilijällä yleensä on tarvetta kulkuvälineensä jättää.

Mitenkähän pitkälle tässä suojautumisessa pitäisi mennä? Raskaatkaan lisälukot eivät välttämättä riitä torjumaan varkaita. Kalliin pyörän perässä varas on kuulemma kiivennyt jopa neljännen kerroksen parvekkeelle.

Olisivatko autoilijat valmiita kytkemään kulkupelinsä kettingeillä seinään aina siitä poistuessaan tai raahaamaan sen yöksi turvaan asuntoonsa? Tappelemaan paikasta alimitoitetussa pyörä- ja vaunuvarastossa?

Designpääkaupunkivuoden merkeissä heitän haasteen propellipäille: keksikää nopeasti tehokas ja kätevä, kohtuuhintainen kauko-ohjattava pyöränlukko! Nykyisin kauppa- ja kirjastoreissuilla aikaa menee enemmän lukkojen auki ja kiinni näpräilyyn kuin itse pyöräilyyn.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva