Pyöräily tekee vainoharhaiseksi

Poliisi hillitsee perinteiseen tapaansa kevään synnyttämää pyöräilyhurmosta varoittamalla varkaista: ”suojaa polkupyöräsi, ettet joudu jalkamieheksi”.

Pyöräilysesongin aikana  polkupyöriä katoaa tiuhaa tahtia. Tänäkin vuonna Helsingin poliisin tietoon on tullut jo hieman yli 100 polkupyörävarkautta. Viime vuonna Helsingissä vietiin noin 4 000 pyörää. Anastetuiksi ilmoitetuista pyöristä vain alle 10 prosenttia löytyy.

”Harkitse, mihin ja milloin jätät pyörän. Julkinen ja pimeän aikana valaistu paikka, jossa liikkuu ihmisiä, on sivukujaa parempi paikka. Säilytä polkupyörä yön yli lukitussa tilassa, mikäli se on vain mahdollista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pyörää ei pidä jättää valaisemattomalle ja syrjäiselle paikalle, jossa ei ole ihmisten luomaa valvontaa”, poliisi neuvoo.

Pyöräily on hauskaa, terveellistä ja ympäristöystävällistä, mutta tekee vainoharhaiseksi. Jos haluaa pitää pyöränsä, pitää kaiken aikaa muistaa epäillä kanssaihmisiään varkaiksi.

 

Olisivatko autoilijat valmiita kytkemään kulkupelinsä kettingeillä seinään.”

 

Tilastoista näkyy, että polkupyöriä anastetaan eniten yleisten paikkojen, kuten ostoskeskusten, markettien, juna-, bussi- ja metroasemien läheltä sekä kerrostalojen pihoilta ja niiden pyörävarastoista. Eli juuri sieltä, minne pyöräilijällä yleensä on tarvetta kulkuvälineensä jättää.

Mitenkähän pitkälle tässä suojautumisessa pitäisi mennä? Raskaatkaan lisälukot eivät välttämättä riitä torjumaan varkaita. Kalliin pyörän perässä varas on kuulemma kiivennyt jopa neljännen kerroksen parvekkeelle.

Olisivatko autoilijat valmiita kytkemään kulkupelinsä kettingeillä seinään aina siitä poistuessaan tai raahaamaan sen yöksi turvaan asuntoonsa? Tappelemaan paikasta alimitoitetussa pyörä- ja vaunuvarastossa?

Designpääkaupunkivuoden merkeissä heitän haasteen propellipäille: keksikää nopeasti tehokas ja kätevä, kohtuuhintainen kauko-ohjattava pyöränlukko! Nykyisin kauppa- ja kirjastoreissuilla aikaa menee enemmän lukkojen auki ja kiinni näpräilyyn kuin itse pyöräilyyn.

Kommentit

Mikäs ilmiö se on, että esimerkiksi Tikkurilan aseman vieressä pyörätelineissä seisoo vuosia sitten siihen jätettyjä lukittuja pyöriä, jotka ovat vääntyneet lumikuormien ym. takia. Onkohan nekin ilmoitettu vakuutusyhtiöille varastetuiksi.

asiaihminen

Mininulla on onneksi oma piha, jonne voi jättää polkypyörän vaikka lukitsematta.
Kettueterrierini pitää kyllä huolen siitä, että potentiaalinen polkupyörävaras poistuu nopeasti paikalta, useimmiten Jorvin päivystykseen!
Hyvä ja tehokas kodin ja pihan vahti.

Kvick

Toinen vinkki, kun vain 10% varastetuista pyöristä löytyy niin jossainhan
ne aina silti on, suurinosa varmasti ihan suomessa ja ihan samassa kaupungissa
missä on varastettukin. Monihan ostaa myös polkupyörän käytettynä,
katso siis ostajaa stemmaako se fillari ja ostajan ulkonäkö tai muu
seikka että onkohan omaa polkupyöräänsä nyt myymässä.
Ettet osta varastettuna, kuitti olisi hyvä varsinkin jos kallin fillari kyseessä.

Mistä pyöriä usein löytyy, hylättyinä kaduilla, jorpakosta ja sitten
poliisin kotietsinnöissä. Voit pongata fillarisi myös alla olevasta linkistä:
http://www.huuto.net/osasto/harrastukset/polkupyorat/155
Tarkenna hakua omaan kaupunkiisi.

Ferrarifillari