Kuka keksisi toimivia juttuja vessoihin?

Yleisten wc-tilojen vessa- ja käsipaperitelineet ovat ärsyttäneet jo vuosikymmeniä.

Sellainen wc-paperiteline (eli -annostelija) on erityisen kettumainen, jossa rullat ovat päällekkäin. Ideana on ollut, että vessapaperirullan loppuessa tyhjä hylsy otettaisiin pois ja uusi rulla solahtaisi tilalle.

Näin ei tapahdu. Päällekkäin olevat rullat jumittavat ja niistä saa riivittyä pienen raon kautta vain ohuita suikaleita. Telineen alle kertyy pientä paperisilppua.

Jättikokoiselle wc-paperirullalle tarkoitetun pyöreän seinätelineen sisältä taas vessapaperirullan päätä joutuu etsimään työntämällä sinne puolet käsivarresta.

Oma lukunsa ovat paperipyyheannostelijat.

Jos paperinippu on onnistuttu saamaan seinätelineen sisälle, on usein tehty myös perustavaa laatua oleva virhe: paperit on laitettu väärin päin.

Ne pitäisi laittaa annostelijaan niin, että niitä olisi helppo nykiä sormilla paperin keskellä kulkevasta taitoksesta. Jos paperit on laitettu väärin, ei tuo taitos kohtaa sormia.

Käteensä saa taas pieniä suikaleita ja silppua. Ne ajautuvat lavuaariin tukkien sen.

 

Onko niin, että insinöörit eivät näe saniteetti- ja hygienia-alaa korkean profiilin uravaihtoehtona?”

 

Monesti paperit on vain lykätty seinässä olevan annostelijan päälle tai lavuaarin reunalle. Pian ne ovat lattialla tai märkiä.

Mutta jotain hyvää käsienkuivauspuolella sentään. Sähköiset käsipaperiautomaatit, joista paperia tulee kättä heilauttamalla, ovat melko luotettavia.

Myös viime aikoina yleistyneet, voimakasta ilmavirtaa hyödyntävät kuivaimet, joihin kädet työnnetään ylhäältä, ovat tehokkaita.

Summa summarum: tuntuu, että vessoihin ei satsata. Onko niin, että insinöörit eivät näe saniteetti- ja hygienia-alaa korkean profiilin uravaihtoehtona? Perusasiat kuntoon ensin ja sitten vasta älykännyköitä piirtämään!

Myös se on selviö, että vessojen kuntoon ja siisteyteen ei satsata kaikkialla. Ne tuntuvat olevan esimerkiksi monelle ravintolalle vain välttämätön paha. Vessoja ei koeta rahaa tuottavaksi tilaksi.

Ravintolan tai baarin vessa voi olla karmeassa kunnossa: seinät sotattu, pönttöosaston ovea ei saa lukkoon ja käsienpesualtaan vesihanasta on säätövipu poikki. Syyttävä sormi tosin osoittaa ilkivaltaan.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva