Opetusvirasto: Hakkaajat pitäisi erottaa koulusta

Raju pahoinpitely tapahtui Hiidenkiven peruskoulun pihalla välitunnilla viime marraskuussa. Pahoinpitelijä sai äskettäin tuomion Helsingin käräjäoikeudessa.

Päivi Tuovinen

15-vuotias poika hakkasi koulutoverinsa Hiidenkiven koululla Tapanilassa viime marraskuussa. Uhri jättäytyi koulun tarjoamaan yksityisopetukseen, kun taas tekijä jatkaa koulunkäyntiään normaalisti. Helsingin Uutiset kertoi tapauksesta 20. huhtikuuta.

– Luulisi, että tapahtuu päinvastaisesti. Suomen laki antaa opetuksen järjestäjälle liian vähän keinoja, sanoo opetusviraston johtaja Rauno Jarnila.

Helsingin käräjäoikeus määräsi viime viikolla tekijän päiväsakkoihin sekä maksamaan uhrilleen 1 700 euron korvaukset.

Jarnilan mukaan koulukiusaajat pitäisi erottaa opetuslaitoksesta.

– Näihin tapauksiin pitää puuttua äärimmäisin keinoin. Ongelmana on tietenkin myös se, mitä erottamisen jälkeen tapahtuisi näille kiusaajille. Heidän on muutenkin vaikea sopeutua yhteiskuntaan.

Suomen lain mukaan oppilasta ei saa erottaa peruskoulusta lopullisesti. Kolmen kuukauden väliaikainen erottaminen on kuitenkin sallittua, mikäli oppilaitoksen mielestä vahingollinen teko saattaa uusiutua. Oikeuden antama tuomio pitää olla, mutta sen ei tarvitse olla lainvoimainen.

– En osaa sanoa, miksi Hiidenkiven peruskoulussa ei ole päätetty määräaikaisesta erottamisesta. Tapaukset ovat haastavia koulun kannalta. Nuorella on oikeus käydä alueensa koulua. Erottamisen ajaksi koulun pitäisi joka tapauksessa turvata opetuksen jatkuminen, Jarnila kertoo.

Rauno Jarnilan mielestä viranomaisten pitäisi puuttua koulukiusaamiseen entistä laajemmin.

– Pahantekijästä voi tehdä ilmoituksen lastensuojeluviranomaisille. He voisivat järjestää näille kiusaajille vaihtoehtoisen opiskelupaikan.

Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen