Paikalliset

Asuntokaupan odotetaan piristyvän lähikuukausina

Barometrin mukaan kuluttajilla on välittäjiä korkeammat odotukset asuntomarkkinoista. Sampo Pankin Vantaan konttoriryhmän johtaja Tommi Grönlund (vas.) huomauttaa, että yleensä tilanne on päinvastainen. Grönlundia kuuntelevat Kiinteistömaailman yrittäjät Heli Tamminen ja Esa-Pekka Pennanen.

Hemmo Rättyä

Kiinteistönvälittäjillä ja kuluttajilla on varovaisen myönteiset odotukset asuntomarkkinoiden kehityksestä.

Kiinteistömaailman 36. kiinteistönvälitysbarometri ennakoi asuntokaupan piristyvän seuraavan puolen vuoden aikana.

– Lainojen korkotaso on yhä matalalla ja ihmisten usko omaan talouteensa on kunnossa, perustelee odotuksia asunnonvälitysyhtiön omistavan Sampo Pankin Vantaan konttoriryhmän johtaja Tommi Grönlund.

Kiinteistömaailman vantaalaisyrittäjien mukaan Vantaan tilanne mukailee pääosin valtakunnallista barometria. Rauhallisen tammi–helmikuun jälkeen asuntomarkkinoilla oli maaliskuussa nähtävissä positiivista virettä kauppamäärissä ja hinnoissa.

Ilman alhaista korkotasoa hinnat olisivat laskeneet.”

Maaliskuussa kauppoja tehtiin koko maassa yli 6 600, kun vuotta aiemmin luku oli 6 800. Kuluttajat arvioivat, ettei euron romahdusta tullutkaan ja elämä asunnon ostamisineen jatkuu. Asuntomarkkinat näyttävät elpyneen viime syksyn tilanteesta.

Maalis–huhtikuussa toteutettuun barometriin vastasi yli 600 välittäjää 61 paikkakunnalta sekä 333 kuluttajaa. Kuluttajien näkemykset asuntomarkkinoista ovat välittäjiä valoisammat.

Välittäjistä joka toinen uumoilee kauppamäärien pysyvän ennallaan ja 35 prosenttia uskoo niiden lievään nousuun. Vahvimmat odotukset ovat pienten kerrostaloasuntojen kohdalla: puolet vastaajista arvioi niiden kauppamäärien nousevan maltillisesti.

– Eritoten yksiöt ovat tehneet hyvin kauppansa, toteaa Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

Hintakehityksen osalta välittäjien odotukset ovat maltillisen positiiviset: kolme viidestä ennakoi hintojen pysyvän nykytasollaan ja neljännes uskoo lievään nousuun. Kuluttajista taas kolmannes uskoo asuntohintojen nousuun.

Tammi–maaliskuussa käytetystä kerrostaloasunnosta sai maksaa Suomessa keskimäärin 2 436 euroa neliöltä, joka on 3,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Kerrostalo- ja rivitaloasuntojen hinnat ovat nyt Vantaalla valtakunnallista keskitasoa. Omakotitalot ovat kalliimpia kuin Suomessa keskimäärin, selvittää Tikkurilan Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Marja-Liisa Pyynönen.

Asunnonvälitysyhtiön yrittäjä Esa-Pekka Pennanen kertoo, ettäLänsi-Vantaalla asuntohinnat ovat hieman kalliimpia kuin Itä-Vantaalla.

– Länsi-Vantaalla kerrostaloyksiöiden keskihinta on 85–90 000, -kaksioiden 110–120 000, -kolmioiden 130–150 000 ja -neliöiden 170 000 euroa. Rivitalo- ja omakotitalojen keskihintoja ei pysty sanomaan.

Pennasen mukaan asuntojen hinnat ovat polkeneet poikkeuksellisen kauan paikallaan matalan korkotason takia.

– Ilman alhaista korkotasoa hinnat olisivat laskeneet.

Rytkösen mukaan talouden perusepävarmuus pitää hintamuutokset maltillisina.

Itä-Vantaan Kiinteistömaailman yrittäjä Heli Tamminen kertoo, että Vantaalla kysytyin asuntotyyppi on rivitalokolmio. Niitä ei ole tarjolla tarpeeksi.

Useilla asuinalueilla suosittuja ovat myös asunnot, jotka sijaitsevat hissillisissä kerrostaloissa ja joihin ei ole tulossa lähitulevaisuudessa putkiremonttia.

Välittäjät arvioivat omakotitalojen näkymät muita asuntotyyppejä vaisummiksi. Markkinoiden virkistyminen vaatisi myyjiltä hintojen laskemista.

Pennanen arvioi, että kuluttajat ovat järkevöityneet hankinnoissaan.

– Asuntoja ostetaan takki auki yhä harvemmin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu