Vakioasiakkaat työllistävät pelastuslaitosta:”Osaan muutaman kaverin henkilötunnuksen ulkoa”

Itsemurhaa yrittävät työllistävät pelastuslaitosta. Itsemurhat ja niiden yritykset yleistyvät keväisin.

Päivi Tuovinen

Itsemurhat ja itsemurhayritys ovat kaksi eri asiaa. Onnistuneet itsemurhat ovat vähentyneet Suomessa vuodesta 2008, kun taas itsemurhayrityksien luvut ovat pysyneet samana jo vuosien ajan. Pelastuslaitoksen miehistö hälytetään pelastamaan itsemurhaa yrittänyttä keskimäärin kahdeksan kertaa työvuoronsa aikana.

– Jotkut vain leikkivät asialla. Se on sitä huomionhakuisuutta, pelastuslaitoksen lääkintäyksikön päällikkö Kari Porthan kertoo.

Itsetuhoiset potilaat otetaan kuitenkin vakavasti, kuten kaikki muutkin tehtävät.

– Ei siinä pelastushetkellä ajattele, onko tämä nyt tahallista vai ei. Mutta jälkikäteen saatan miettiä tilannetta, jos henkilön taustalla on 3–6 itsemurhayritystä. Keikan aikana mikään seikka ei saa vaikuttaa hoitoon, mutta eiväthän nämä itsemurhayritykset ole mukavia tehtäviä. Mieluummin hoitaisin niitä, jotka ovat oikeasti avun tarpeessa.

Lääkeyliannostukset johtavat harvoin kuolemaan. Otetut lääkkeet eivät ole niin vahvoja tai määrä on hyvin vähäinen. Apu on nopeasti paikalla, koska useassa tapauksessa itse tekijä soittaa ambulanssin. Jos ilmoittaja on omainen, tekijä on kertonut hänelle aikeistaan.

– Läheiset pyytävät meitä tarkistamaan tilanteen, jos ovat itse vaikka toisella paikkakunnalla.

Itsemurhayrityksessä tilanne saattaa olla myös vaarallinen työntekijälle.

 

Mieluummin hoitaisin niitä, jotka ovat oikeasti avun tarpeessa."

Pelastuslaitoksessa on totuttu uhkailuun ja aggressiiviseen käytökseen.

 

– Nämä henkilöt ovat henkisesti raskaita hoidettavia. Meidän täytyy tehdä päätökset vain muutamissa minuuteissa. Joskus on pakko ottaa jalat alle. Vaaralliset tapaukset ovat poliisin heiniä, Porthan kertoo.

Tilastojen mukaan itsemurhia tehdään eniten toukokuussa. Joukossa on myös niin sanottuja vakio-asiakkaita. Heidän naamansa ovat pelastusyksikölle tuttuja.

– Muistan muutaman kaverin henkilötunnuksen loppuosan ulkoa. Nämä samat tyypit saattavat myös näytellä yleisillä paikoilla vaikkapa kouristuksia. Pelkkä karjaisu riittää parantamaan oireet.

Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen