Itsemurhayritys jättää jäljet

”Näetkö ton lääkepurkin? Mä söin äsken ne kaikki”.

Ystäväni on yrittänyt kahdesti itsemurhaa ottamalla lääkkeiden yliannostuksen. Olin kummallakin kerralla paikan päällä.

Ensimmäisestä itsemurhayrityksestä menin lievään shokkiin. Mitä jos en ehdi soittaa apua ajoissa? Mitä jos paras ystäväni kuolee? Olisin syyttänyt itseäni koko lopun elämäni.

Seuraava pelastusoperaatio meni lähes rutiininomaisesti. Soitin hätänumeroon, lääkintäyksikkö antoi ensiapua ja vei ystäväni sairaalaan.

Kummallakin kerralla hän tiesi, että soitan ambulanssin ennen, kun teko olisi ollut lopullinen.

Haastattelin viime viikolla Helsingin pelastuslaitoksen lääkintäyksikön päällikköä. Omalla hengellä leikkiminen on yleistä: Yhden työvuoron aikana pelastuslaitoksen työntekijä hälytetään kahdeksan kertaa auttamaan lääketokkuraista henkilöä. Itsemurhayrityksiä on kaksikymmentäkertainen määrä verrattuna itsemurhiin.

Vaikka Suomessa voidaankin huonosti, en usko, että näin moni haluaa oikeasti luovuttaa. Vaikka ovathan itsemurhayritykset usein uskottavia. Varsinkin, kun pelastuslaitoksen mukaan lähes jokaisessa tapauksessa tekijä itse soittaa apua.

Pelastuslaitoksen lääkintäyksikön päällikkö muistaa muutaman potilaan henkilötunnukset ulkoa. He ovat ”yrittäneet tappaa” itsensä kymmeniä kertoja.

 

Kuinkahan monta ihmishenkeä jää pelastamatta, kun joka tunti yksi henkilö leikkii lääkepurkin sisällöllä?”

 

Lääkkeiden yliannostukset johtavat harvoin kuolemaan. Tämän tiedon vahvistaa lääkintäyksikön näkemys siitä, että nautitut lääkkeet ovat usein hyvin lieviä tai määrä on vähäinen. Itsetuhoinen tietää, että imeytyminen tärkeisiin elimiin vie enemmän aikaa kuin ambulanssin saapumisella paikan päälle.

Ystäväni hakeutui toisen itsemurhayrityksen jälkeen vapaaehtoisesti hoitoon Lapinlahden mielisairaalaan. Myöhemmin hän kertoi että halusi laitokseen silkasta uteliaisuudesta. Tämä puolen vuoden nuuskiminen maksoi yhteiskunnalle tuhansia euroja.

Huomionhakuiset, toistuvat itsemurhayritykset ovat itsekeskeisiä ja naurettavaa pelleilyä. Henkilön omaisten lisäksi nämä hälytykset vievät pelastuslaitoksen resursseja. Kuinkahan monta ihmishenkeä jää pelastamatta, kun lähes joka tunti yksi henkilö leikkii lääkepurkin sisällöllä?

Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen