Itsemurhayritys jättää jäljet

”Näetkö ton lääkepurkin? Mä söin äsken ne kaikki”.

Ystäväni on yrittänyt kahdesti itsemurhaa ottamalla lääkkeiden yliannostuksen. Olin kummallakin kerralla paikan päällä.

Ensimmäisestä itsemurhayrityksestä menin lievään shokkiin. Mitä jos en ehdi soittaa apua ajoissa? Mitä jos paras ystäväni kuolee? Olisin syyttänyt itseäni koko lopun elämäni.

Seuraava pelastusoperaatio meni lähes rutiininomaisesti. Soitin hätänumeroon, lääkintäyksikkö antoi ensiapua ja vei ystäväni sairaalaan.

Kummallakin kerralla hän tiesi, että soitan ambulanssin ennen, kun teko olisi ollut lopullinen.

Haastattelin viime viikolla Helsingin pelastuslaitoksen lääkintäyksikön päällikköä. Omalla hengellä leikkiminen on yleistä: Yhden työvuoron aikana pelastuslaitoksen työntekijä hälytetään kahdeksan kertaa auttamaan lääketokkuraista henkilöä. Itsemurhayrityksiä on kaksikymmentäkertainen määrä verrattuna itsemurhiin.

Vaikka Suomessa voidaankin huonosti, en usko, että näin moni haluaa oikeasti luovuttaa. Vaikka ovathan itsemurhayritykset usein uskottavia. Varsinkin, kun pelastuslaitoksen mukaan lähes jokaisessa tapauksessa tekijä itse soittaa apua.

Pelastuslaitoksen lääkintäyksikön päällikkö muistaa muutaman potilaan henkilötunnukset ulkoa. He ovat ”yrittäneet tappaa” itsensä kymmeniä kertoja.

 

Kuinkahan monta ihmishenkeä jää pelastamatta, kun joka tunti yksi henkilö leikkii lääkepurkin sisällöllä?”

 

Lääkkeiden yliannostukset johtavat harvoin kuolemaan. Tämän tiedon vahvistaa lääkintäyksikön näkemys siitä, että nautitut lääkkeet ovat usein hyvin lieviä tai määrä on vähäinen. Itsetuhoinen tietää, että imeytyminen tärkeisiin elimiin vie enemmän aikaa kuin ambulanssin saapumisella paikan päälle.

Ystäväni hakeutui toisen itsemurhayrityksen jälkeen vapaaehtoisesti hoitoon Lapinlahden mielisairaalaan. Myöhemmin hän kertoi että halusi laitokseen silkasta uteliaisuudesta. Tämä puolen vuoden nuuskiminen maksoi yhteiskunnalle tuhansia euroja.

Huomionhakuiset, toistuvat itsemurhayritykset ovat itsekeskeisiä ja naurettavaa pelleilyä. Henkilön omaisten lisäksi nämä hälytykset vievät pelastuslaitoksen resursseja. Kuinkahan monta ihmishenkeä jää pelastamatta, kun lähes joka tunti yksi henkilö leikkii lääkepurkin sisällöllä?

Kommentit

Nämä pillereillä leikkijät huutavat apua. Varmistavat aina, että joku ehtii paikalle. Tarkoitus ei ole todellakaan päästä hengestään eroon, vaan saada huomiota aikaiseksi. Melkoisen taakan lasettavat omaisen tai ystävän harteille.

Mikä tätä aikaa, ja nuorisoa vaivaa? Tuntevatko itsensä hylätyksi jo päiväkoti-ikäisinä? Jos yhtään aikuista ei ole koskaan läsnä vain heitä itseään varten, vain hänen pieniä huolia tai iloja kuuntelemassa, niin miten voi kasvaa vahvaksi aikuiseksi?

Aina on ryhmän osa, jota budjettien ja avioerojen ja muiden ulkopuolisten voimien toimesta heitellään paikasta ja tilanteesta toiseen. Missä on ne vahvat aikuiset, jotka lapsen ehdoin tahdoin tähän maailmaan tekivät? Miksi eivät ole mukana päivittäin aikuisikään asti?

Nykypäivänä on hienoa hylätä lapset hoitoon mahdollisimman pieninä. Sitten painetaan ylitöitä, harrastuksia ja ollaan kunnon veronmaksajia. Entäs lapsi? Voi huonosti, ja se näkyy. Näin kasvaa syrjäytyjät. Itsemurhayrityksiä, täysin tyhjä sisus. Ei päämääriä, tavotteita, haaveita. Ihan kuin omaa tahtoa ja toimintatarmoa ei olisi ollenkaan.

Tälle ura- ja rahajohteiselle yhteiskunnalle olisi pian tehtävä jotakin. Joku suuri mullistus, jotta joka ikinen lapsi ja nuori tuntisivat olevansa tarpeellisia ihmisinä ja osana yhteiskuntaa. Esimerkkinä käy vaikka kesätöiden puute. Kuinka monta kesää nuoren on pirteänä etsittävä pelkkää "ei oo:ta", kunnes ei enää viitsi?

Jätetäänkö lapset liian pieninä liian yksin? Saako lapset liikaa liian helposti? Eikö vaadita mitään vai vaaditaanko liikaa suorituksia? Eikö lapsi ole koskaan hyvä omana itsenään, ilman ehtoja? Mikä mättää?

Pirkko-Pietari

Miksi ihmeessä pitäisi estää ketään tekemästä itselleen, mitä hän itse haluaa? Et voi olla koko ajan vieressä vahtimassa ja lisäksi, hänellä on itsemääräämisoikeus, mitä et voi estää. Antaa mennä vain yli laidan, jos siltä tuntuu!
Itsellä on ollut kamuja, jotka on uhkailleet ja kyllästyin sellaiseen kiristykseen totaalisesti. Lopulta ehdotin, miten voisi tehdä itsarin kätevimmin. Mutta eihän ne uskaltaneet kuin dokata itsensä hengiltä, rauha sieluilleen.

Spurgu X

Toimittajalta näyttää puuttuvan kyky empatiaan. Ihmiset jotka yrittävät itsemurhaa ovat vakavasti masentuneita. Tuskin kukaan haluaa päästä hengestään jos hänellä ei ole vakavia ongelmia. Ilmiö kertoo todellisesta hädästä. Ongelmana on resurssien puute mielenterveyspuolella.

Ongelmien vähättely ja sysääminen itsemurhaa hautovien ihmisten syyksi on vastuutonta, lyhytnäköistä ja kaiken lisäksi mautonta. Sama kuin syyttäisi köyhiä köyhyydestä, työttömiä työttömyydestä ja syöpäsairaita syövästä. Toivottavasti kyseessä ei ole lehden yleinen linja?

Mautonta

Mautonta on vetää toiset ihmiset osallisiksi itsetuhostaan. Päivän lehdessä oli juttu rekkakuskeista, jotka kantavat elämänsä loppuun saakka muistoa päin autoaan ajaneesta itsemurhaajasta. Syytön osapuoli voi menettää työkykynsä, elinkeinonsa ja ammattinsa.

Mautonta on vetää toiset ihmiset vastuuseen itsetuhoisuudestaan. Soitellaan pitkin öitä ja kerrotaan, että tuli vedetyksi purkillinen unipillereitä. Syytön osapuoli säntäilee ja soittelee apua ja jos apu ei ehdi, miettii koko loppuelämänsä, mitä olisi voinut tehdä toisin.

Mautonta on syyllistää toiset ihmiset itsetuhoisuudestaan. Narsisti tuhoaa puolisonsa itsetunnon ja elämän ja uhoaa, että jos lähdet, tapan itseni (ensin tietysti lähtijän).

Itsetuhoinen ottakoon vastuun itsestään ja elämästään ja tehköön tekonsa arvokkaasti, muita hommaan sotkematta.

asiaihminen

Siis mitä mä luuin?
Ei psyykkisesti terve ihminen vetele lääkkeitä. Toimittaja on tainnut saada vaan pinnallisen kuvan mielenterveysongelmista. Taustalla on vakava mielenterveydellinen häiriö, ei kukaan itseään lääkkeillä järjestelmällisesti tuhoa, jos päässä kaikki on kunnossa..

Satatuhattayötä