Ritva Viljanen valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi

Ritva Viljanen

Päivi Tuovinen

Kaupunginvaltuusto valitsi odotetusti sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajaksi sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen (sd).
Äänestyksessä olivat vastakkain Viljanen ja vihreiden ehdokas, kansanedustaja Tuija Brax.
Valinta ratkesi Viljasen hyväksi äänin 48–32.


Viljasta ilmoittivat ryhmäpuheenvuoroissa kannattavansa sosiaalidemokraattien lisäksi kokoomus, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja Yrjö Hakanen (skp).
Julkisesti tukensa antaneet valtuustoryhmät perustelivat valintaansa Viljasen ylivoimaisella kokemuksella julkishallinnollisista johtotehtävistä.


Kaikki eivät tätä selitystä nielleet. Niin valinnasta pettyneet vihreät kuin perussuomalaisetkin pitivät Viljasen valintaa perinteisenä poliittisena lehmänkauppana.
– Kokoomus vain haluaa takaisin vuonna 2008 menettämänsä kansliapäällikön paikan. Siitähän tässä on kysymys, Seppo Kanerva (ps) valisti puheenvuorossaan.
Sen enempää kokoomus kuin demaritkaan eivät lähteneet allekirjoittamaan näitä väitteitä.
– Paikka ei kuulunut mitenkään itsestäänselvästi meille. Ei ole olemassa mitään sopimusta, Helsingin sosialidemokraattien puheenjohtaja Risto Kolanen kommentoi.


Apulaiskaupunginjohtajan paikka vapautui, kun virassa aiemmin ollut Tuula Haatainen (sd) siirtyi maaliskuussa Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi.
Haataisen seuraajasta on tämän eroilmoituksesta lähtien käyty kovaa vääntöä.
Vihreät katsoi paikan kuuluvan heille sillä perusteella, että se on perinteisesti kuulunut kaupunginvaltuuston toiseksi suurimmalle ryhmälle.


Tehtävään valittu Ritva Viljanen on työskennellyt nykyisessä kansliapäällikön virassaan vuodesta 2003 lähtien.
Koulutukseltaan tuleva apulaiskaupunginjohtaja on oikeustieteen kandidaatti ja valtiotieteiden maisteri. Hänellä on vuosikymmenten työkokemus julkishallinnosta.
Helsingin johtoon hän siirtyy niin pian kuin mahdollista. Apulaiskaupunginjohtajan virka on seitsemänvuotinen.
Helsinkiläistä Vantaalla asuvasta Viljasesta ei näillä näkymin tule.
– Ellei sitten siirretä sitä rajaa. Asun 100 metriä Helsingin rajasta, Rajakylässä asuva Viljanen heittää.

Käyttäjän Marjaana Varmavuori kuva
Marjaana Varmavuori