Stadi muuntuu jättikirpputoriksi toukokuussa

Siivouspäivän järjestäjiin kuuluvat Jaakko Blomberg ja Pauliina Seppälä havainnollistivat, millaisia tavaroita Siivouspäivästä voi esimerkiksi löytää.

Toni Tervo

Lojuuko nurkissasi periaatteessa käyttökelpoista tavaraa, jota et ole jaksanut tai muuten vaan voinut viedä kierrätettäviksi? Toukokuun 12. päivä ensimmäistä kertaa järjestettävä Siivouspäivä tarjoaa mahdollisuuden laittaa vanhat tavarat kiertämään.

Päivän tarkoituksena on, että jokainen voi perustaa väliaikaisen kaupan, vaikka kotiinsa tai kadun varrelle.

– Siivouspäivä on tapahtuma, jossa kuka tahansa voi pistää putiikin pystyyn. Tämä on mielestämme hyvä tapa kierrättää vanhoja tavaroita ja antaa niille uusi elämä, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Jaakko Blomberg sanoo.

Suurta osaa Siivouspäivän synnyssä on näytellyt internet ja sosiaalinen media. Myyjäksi voi rekisteröityä Facebook-tunnuksilla, jolloin oma myyntipiste ilmestyy tapahtuman sivuilla olevaan karttaan .

– Kartta tekee tapahtumasta mielenkiintoisen, sillä sen avulla asiakkaat löytävät oikeasti toisensa, järjestäjiin lukeutuva Pauliina Seppälä intoilee.

– Rekisteröitymispakkoa ei ole. Jokainen voi laittaa kojunsa pystyyn mihin haluaa, mutta kartan avulla oma myyntipiste on helpommin löydettävissä, Blomberg jatkaa.

Kiinnostus Siivouspäivää kohtaan on ollut verkossa kiitettävää. Alunperin vain Helsinkiin ajateltu tapahtuma on levinnyt muun muassa Espooseen ja Vantaalle. Yhteensä rekisteröityneitä myyntipaikkoja on järjestäjien mukaan 80.

Eniten myyntipaikkoja on tällä hetkellä Pihlajamäessä, Kalliossa ja Vuosaaressa.”

– Helsingissä myyntipaikkoja on tähän mennessä eniten Pihlajamäessä, Kalliossa ja Vuosaaressa. Töölö ja muutenkin koko Länsi-Helsinki on taas melko tyhjä, Blomberg kertoo.

– Olimme yllättyneitä, kun ihmiset alkoivat kysellä, miksi tämä on vain Helsingissä. Tällä hetkellä esimerkiksi Vantaalla on muistaakseni kuusi rekisteröitynyttä myyntipistettä ja Espoossa viisi, Seppälä sanoo.

Idea syntyi järjestäjien vaikeroitua keskenään kierrättämisen hankaluutta.

– Nyt ongelma tuntuu olevan, että ihmiset eivät oikein pääse eroon vanhoista tavaroistaan. Joko jätemaksut ovat liian kalliita tai sitten ei vain yksinkertaisesti jakseta myydä niitä eteenpäin. Idea järjestämiseen juontaa juurensa Hollannissa järjestettävästä Kuningattaren päivästä (Koninginnedag), jolloin jokainen saa olla kauppias.

Tulevaisuudessa järjestäjät aikovat vielä jalostaa ideaa.

– Kysyntä on ollut sitä luokkaa, että tulevaisuudessa jatketaan toimintaa. Sosiaalinen media on tehnyt tällaisen organisoinnin helpoksi ja mekin toimimme tässä käytännössä nollabudjetilla, Blomberg hymyilee.

Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo