Jouki Tikkanen peri Ringisen ja Romanjukin manttelin

Rekolan Raikaan Jouki Tikkanen on Suomen uusi rytmisen voimistelun kuningatar.

Aki Saranen

Suomalaisten rytmisen voimistelun taitajien on ollut työtä ja tuskaa menestyä maailmalla. Itähelsinkiläinen Maria Ringinen hallitsi lajia Suomessa vuosia ja tähtäsi olympialaisiin, mutta lopetti uransa yllättäen. Sen jälkeen alkoi vantaalaisen Julia Romanjukin lyhyempi valtakausi.

Huhtikuussa Vantaalla käydyissä SM-kisoissa Romanjuk tyytyi kuitenkin jo toimitsijan rooliin. Lajin uudeksi ykköseksi on noussut vaivihkaa toinen vantaalainen Jouki Tikkanen.

– Ringinen valmentaa joukkuevoimistelijoita Pakilan Naisvoimistelijoissa. Romanjuk tähtää joukkuekilpailussa Rion olympialaisiin vuonna 2016, kertoo rytmisen voimistelun lajipäällikkönä ahertanut Terhi Toivanen.

Kesäkuussa helsinkiläinen Toivanen aloittaa hallinnollisen työn kansainvälisessä voimisteluliitossa Sveitsin Lausannessa.

SM-kisoista povattiin Rekolan Raikkaan Tikkasen ja SVS Espoon Inessa Rifin kaksinkamppailua, mutta Rif jäi yllättäen mitaleilta niukasti niin neliottelussa kuin välinekisoissa. Tuomaristossa työskennellyt Toivanen ei osannut sanoa syytä Rifin vaisuuteen.

Tikkasesta ei vielä tullut yhtä suvereenia lajin hallitsijaa Suomessa kuin Ringisestä ja Romanjukista edellisvuosina.

– Tikkanen on fyysisesti varmaan koko kolmikon lahjakkain, mutta lajissa on monta muuttujaa ja loppupeleissä paras on ollut harvoin se fyysisesti lahjakkain, toteaa Toivanen.

– Hän on lahjakas urheilija, mutta menestys maailmalla vaatii vielä paljon enemmän. Pitää olla karismaattinen ja erottua joukosta. Ennen kaikkea menestys vaatii työntekoa.

Olisiko Tikkasesta Suomen olympiaedustajaksi Rio de Janeiroon?

– Helppoa se ei ole, muttei mahdotonta. Jouki on vielä sen verran nuori, kannustaa Toivanen.

Tikkanen voitti SM-kisoissa neliottelun lisäksi kaksi välinekisaa: pallon ja keilat. Nauhan kanssa hän sai pronssia. SM-kisojen muut mitalit taituroivat Elisen Iina Linna ja Aino Purje sekä Järvenpään Elisen Kati Rantsi.

– Ringinen otti viisi vuotta putkeen kaiken mahdollisen, heittää Toivanen tyytyväisenä tason laajentumiseen Suomessa.

Ringismäistä suvereenisuutta oli havaittavissa Vantaan SM-kisojen juniorisarjassa. Elisen Ekaterina Volkova voitti kaiken mahdollisen.

– Hän on tällä hetkellä selkeä ykkönen junioreissa, selkeämpi kuin Tikkanen naisten sarjassa, vahvistaa Toivanen.

Lajikonkari povaa Volkovan yltävän joka kärkikahdeksikkoon nuorten EM-kisoissa Venäjällä kesäkuun alussa.

– Tikkanen taisi olla vuonna 2010 yhdellä välineellä 13., muistelee Toivanen edellistä suomalaista huippuhetkeä.

Sekä Tikkasta, Rantsia, Linnaa että Volkovaa valmentaa Larisa Gryadunova.

Parasta kansainvälistä suomalaismenestystä Toivanen odottaa rytmisen joukkueelta, jossa siis harjoittelee myös Romanjuk.

– Joukkue on rakennettu pitkälti nuorten EM-finaalissa kahdeksanneksi tulleen joukkueen pohjalta, perustelee Toivanen.

Yksilökilpailussa rytmisen haasteet ovat vielä hurjempia.

– Maailmalla mennään kovaa eteenpäin ja tehdään töitä ammattimaisesti. Ehkä meillä on tapahtunut pienoinen notkahdus. Ringinen oli muistaakseni MM-kisoissa 20. vuonna 2005 ja Tikkanen viime vuonna 55:s. Mutta juniorit pystyvät koko ajan tekemään kovaa tulosta, luo Toivanen toivoa.

Käyttäjän Aki Saranen kuva
Aki Saranen