Subutex-vauvojen määrä kasvaa

Helsingissä syntyy joka vuosi noin sata huumeille raskauden aikana altistunutta vauvaa. Lähes puolet vauvoista tarvitsee vieroitushoitoa.

Päivi Tuovinen

Synnytyslääkäri Hanna Kahila toteaa, että odottavan äidin huumeongelmat osataan huomata nykyään aiempaa paremmin.

Päivi Tuovinen

Helsingissä syntyy vuosittain satakunta raskauden aikana huumeille altistutunutta ”huumevauvaa”.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin naistensairaalan ja Kätilöopiston synnytyslääkärin Hanna Kahilan mukaan tapausten määrä on pääkaupunkiseudulla pienoisessa kasvussa.

– Kyse voi olla siitäkin, että nykyään ongelma osataan paremmin tunnistaa.

Vauvojen vieroituslääke on useimmiten morfiinia.”
Kahila on huumevauvailmiön johtavia asiantuntijoita Suomessa. Hän on tutkinut raskaudenaikaista huumeidenkäyttöä ja julkaisi aiheesta viime syksynä väitöskirjankin.

Neuvolat ja päihdepoliklinikat ohjaavat riskiryhmään kuuluvan raskaana olevan naisen naistenklinikan HAL- eli huume-, alkoholi- ja lääke-erityisäitiyspoliklinikalle, joka seuraa naista ja vauvan vointia koko raskauden ajan.

Kahilan mukaan huumevauvan syntymän jälkeiset oireet ovat usein epämääräisiä. Hän saattaa syödä huonosti ja olla ärtyisä ja vaikeasti rauhoiteltava. Hänen lihaksensa voivat olla poikkeuksellisen jännittyneitä tai velttoja.

Vauva on siis ikään kuin krapulassa.

– Vauvaa hoidetaan rauhallisessa ja hämärässä ympäristössä. Vaikeassa tapauksessa hänelle on annettava lääkitystä vieroitusoireisiin.

Jonkinlaisia vieroitusoireita on noin 40 prosentilla Helsinkiin syntyvistä huumevauvoista. Heille annettu vieroituslääke on useimmiten morfiinia.

Kahilan mukaan kätkytkuoleman eli vauvan yllättävän, äkillisen kuoleman riski kasvaa, kun äiti käyttää huumeita. Hän sanoo tietävänsä useita tapauksia Helsingissä, joissa Subutexia käyttävän äidin vauva on kokenut kätkytkuoleman.

Suomen huumeriippuvaisten suosikkihuume on Subutex.

– Huumeitakin vaarallisempaa vauvalle on kuitenkin äidin alkoholinkäyttö. Alkoholi aiheuttaa pysyviä vaurioita keskushermostoon, toisin kuin yleensä huumeet.

Harvinaista ei ole sekään, että sama nainen synnyttää toistuvasti huumeille raskauden aikana altistuneita vauvoja. Hän ei saa huumeriippuvuuttaan kuriin, vaikka ehkä yrittääkin.

Jotkut narkomaaninaiset ovat huumeiden vaikutuksen alla jopa synnytystilanteessa.

– Riski vauvan ongelmille kasvaa, jos nainen on sekakäyttäjä eli käyttää useita eri huumeita ja keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, sanoo Kahila.

– Yleensä mukana ovat vielä tupakka ja alkoholi.

Kahila toivoo, että yhteiskunta panostaisi enemmän riskiryhmään kuuluvien naisten hoitoon ja synnytyksenjälkeiseen seurantaan, mutta suuntaus on tällä hetkellä päinvastainen.

–Satsauksia seurantaan ja mielenterveys- ja sosiaalityöhön pikemmin leikataan. Myönteistä sen sijaan on, että nuorison syrjäytymiseen kiinnitetään enemmän huomiota, Kahila sanoo.

Huumevauvaongelmaa kasvattaa se, että virallista huumeiden korvaushoitoa tarjoaviin hoitopaikkoihin joutuu jonottamaan usein pitkään.

Käyttäjän Sami Lotila kuva