Älä vedä pinkkiä pantterimiestä hännästä!

Jari Koposella on kierrätyksessä jo kolmas pantteripuku. - Ensimmäinen hajosi ihmisten kiskottua hännästä ja toinen varastettiin, vappupantteri sadattelee.

Hemmo Rättyä

Jari Koposesta tuli vaaleanpunainen pantteri jo vuonna 1992. Sen jälkeen mies ei ole jättänyt vappuakaan väliin.

Hemmo Rättyä

Jos olet nähnyt miehen kokoisen vaaleanpunaisen pantterin vaeltamassa Kaivopuistossa vappuna, se ei välttämättä johdu alkoholin liikakäytöstä.

Helsinkiläinen Jari Koponen on jo kaksikymmentä vuotta ilahduttanut juhlakansaa esiintymällä klassisena piirroshahmona.

– Vuonna 1992 päätimme kavereiden kanssa panostaa kunnolla vappuun ja pukeutua hassusti. Silloin tuli kuluneeksi 200 vuotta Mozartin kuolemasta, ja alunperin minun oli tarkoitus pukeutua häneksi.

Asukokonaisuus olisi kuitenkin tullut melko kalliiksi, joten Koponen päätyi sovittamaan vaaleanpunaisen pantterin asua.

– Kun tulin ulos sovituskopista, joukko ostoksilla olleita naisia alkoi laulaa pantterin tunnuskappaletta. Silloin tajusin, että tämä toimii.

Vappupantteri on otettu pääasiassa hyvin vastaan juhlijoiden keskuudessa.

– Palaute on suurimmilta osin positiivista, mutta välillä joku känniläinen saattaa tulla kiskomaan hännästä tai haukkumaan homoksi. Häntä kiinnostaa jostain syystä etenkin naisväkeä, Koponen naurahtaa.

– Pikkulapsien hauskuuttaminen on mielestäni parasta. Varsinkin silloin, jos vanhemmat ovat juonessa mukana.

Jos joltakin pitäisi pyytää analyysi Suomen vappukulttuurista, Koponen ei olisi huono valinta.

– Suurin muutos, minkä olen kahdenkymmenen vuoden aikana havainnut on se, että nykyään ihmisillä näkee hienompaa vappukrääsää. Ehkä sellainen pieni kaupallisuus on tullut mukaan.

– Kuitenkin Helsingissä Kaivopuiston traditio on pysynyt lähes samana satoi tai paistoi.

Helsingin vapun lisäksi Koposen pantteripersoona on nähty ulkomailla asti.

– Ensimmäiset seitsemän vuotta esiinnyin vain vappuna täällä, mutta sen jälkeen olen seikkaillut muun muassa Sveitsissä ja Pietarissa vuosituhannen vaihteessa.

– Älyttömin juttu sattui viime tammikuussa, kun olin ihan siviilit päällä Pattayalla ja eräs myöhemmin venäläiseksi paljastunut mies tuli kysymään, että etkös sinä ole se Pietarissa milleniumina vieraillut vaaleanpunainen pantteri. Se oli siis yli kymmenen vuotta sitten!

Koposen mukaan vaaleanpunaisen pantterin on tarkoitus hauskuttaa kanssaihmisiä sekä häntä itseään.

– Yksi parhaista vappumuistoistani on, kun eräs tyttö tuli kättelemään ja nauroi aivan kippurassa. Hän kertoi, että pelastin hänen vappunsa. Se oli hienoa, mies huokaa.