Ensihetkien paniikki vaihtui helpotukseen

Hyvin vaaleaihoisten kannattaa pysytellä päivän kuumimpaan aikaan varjossa sekä etelänmatkoilla että kotimaassa. Aurinkovoiteessa pitää olla korkea suojakerroin ja sitä pitää lisätä uinnin jälkeen.

Anneli Tuominen-Halomo

Hyvin vaaleaihoisten kannattaa pysytellä päivän kuumimpaan aikaan varjossa sekä etelässä että kotimaassa. Aurinkovoiteessa pitää olla korkea suojakerroin ja sitä pitää lisätä uinnin jälkeen.

Anneli Tuominen-Halomo

Erityisesti lasten iho pitää suojata auringolta, koska ihon toistuvat palamiset vasrsinkin lapsuudessa lisäävät riskiä sairastua melanoomaan. Vesi suojaa auringolta huonosti.

Anneli Tuominen-Halomo

Siitä on noin kahdeksan vuotta, kun nyt yli kuusikymppinen Maija (nimi muutettu) sai melanoomadiagnoosin. Hänellä oli reiden takaosassa kohta, joka kutisi ja josta raapiessa tuli verta. Hän kävi näyttämässä jalkaansa terveyskeskuksessa ja siellä sanottiin, että luomi pitää poistaa, mutta asialla ei ole kiirettä.

Operaatio tehtiin, mutta tikkien poiston yhteydessä kävikin ilmi, että kyse on pahanlaatuisesta ihomuutoksesta.

– Olin ihan paniikissa. Koska ensimmäisestä käynnistä oli kulunut kuukausia, olin ihan varma, että melanooma on ehtinyt lähettää etäispesäkkeitä, Maija muistelee.

Syöpä säikäyttää, mutta positiivinen mieli ja vertaistuki kantavat vaikeuksien yli.”
Parin viikon kuluttua hän pääsi Töölön sairaalaan ja ihoa leikattiin nyt isommalta alueelta. Hankalinta oli nivusen kanssa, koska sieltä poistettiin imusolmukkeita. Neste kertyi golfpallon kokoiseksi patiksi. Sitä poitettiin monta kertaa neulalla.

– Tietokonetomogratiassa todettiin, että syöpä ei ole levinnyt vartijaimusolmukkeisiin.

Maija kävi vuoden aikana läpi kolme leikkausta. Hän kokee päässeensä kuitenkin vähällä, koska selvisi ilman sädehoitoa ja sytostaatteja.

Kontrollikäyntejä oli aluksi tiuhaan. Viiden vuoden kuluttua pidetyssä lopputarkastuksessa Maijalle kerrottiin, että jos jotain ilmenee myöhemmin, kyse on uudesta taudista.

Lapsena Maijalla oli tapana juoksennella rannalla uima-asussa kaiket kesät, mutta etelänmatkoja hän ei ole harrastanut. Maijan äiti menehtyi rintasyöpään ja suvussa on sairastettu monenlaisia syöpiä.

Kohtalotovereille Maija haluaa sanoa, ettei asioita kannata jäädä murehtimaan yksin. Syöpäyhdistysten kautta saa vertaistukea. Hän itse sai heti tukea Etelä-Suomen syöpäyhdistyksen Espoon osastolta. Paikallisyhdistykset tarjoavat myös liikuntamahdollisuuksia ja monenlaista toimintaa.

Syöpä säikäyttää, mutta positiivinen mieli ja vertaistuki kantavat vaikeuksien yli.

Espoon osaston puheenjohtaja Lasse Lähde sairastui ensimmäisen kerran syöpään 15 vuotta sitten. Neljä vuotta sitten hänellä tavattiin basaliooma eli tyvisolusyöpä.

– Selässäni oli kutiseva paikka ja kävin näyttämässä sitä yksityislääkärille, koska terveyskeskuksesta ei löytynyt aikaa niin pieneen vaivaan.

Lääkäri tulkitsi vaivan ihottumaksi, mutta voiteesta ei ollut apua. Aikaa kului, ja selästä tihkuvat veripisarat tahrivat sekä paidat että lakanat.

– Tyttöystävä hermostui ja vaati, että selkä on tutkittava. Kun kerroin verestä, pääsin terveyskeskukseen vastaanotolle. Leikkaus tehtiinkin sitten saman tien. Myöhemmin selästä leikattiin vielä kaksi kämmenen kokoista aluetta.

– Teininä otin joka kesä aurinkoa ja selkä paloikin monta kertaa. Vasta parikymppisenä tajusin, että auringon ottaminen on vaarallista. Onneksi nykyään ihmisiä valistetaan sen vaaroista, Lähde sanoo.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo