Ruuan haaskaus kuriin

(PÄÄKIRJOITUS) Suomalaiset heittävät vuoden mittaan valtavasti ruokaa roskiin. Siitä kärsivät sekä tavallisen ihmisen kukkaro että luonto.

Maa- ja elintarviketutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan ruokaa heitetään pois keskimäärin 23 kiloa suomalaista kohti vuodessa. Laskennallisesti me suomalaiset heitämme ruokaa pois noin 124 miljoonaa kiloa vuodessa. Helsinkiläisten osuus tästä on noin 14 miljoonaa kiloa.

Nelihenkisessä perheessä kaatopaikalle päätyy siis liki sataa kiloa ruokaa. Se on monta ostoskassillista. Rahassa mitattuna hukkaan menee satoja euroja vuodessa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten ruoka oli konkreettisesti kortilla. Isovanhempien sukupolvelle puute oli arkea. Sotaveteraaneille luusoppa oli tuttu ruoka.

Nyt kaupoissa on yllin kyllin kaikkea. Kymmenittäin erilaisia leipiä, juustoja, makkaroita, eksoottisia hedelmiä, lihaa ja broileria paloina ja suikaleina, marinadilla tai ilman.

Yltäkylläisyyden keskellä ihmiset eivät osaa arvostaa ruokaa. Syömäkelpoista ruokaa heitetään surutta roskiin. Kaikki eivät uskalla syödä jugurttia, jos viimeinen myyntipäivä oli eilen. Tai sitten ei osata suunnitella ja mitoittaa omia ruokaostoksia oikein. Tähteitä ei osata hyödyntää.

HSY tekee hyvää työtä opastaessaan ihmisiä oikeanlaiseen kulutuskäyttäytymiseen ja hyödyntämään myös rippeet.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo