Helsingin arvoalueen asuntohinnat romahtivat

Länsi-Helsingin Lehtisaaren asuntojen keskihinta pomppasi vuonna 2010 poikkeuksellisen korkeaksi.

Hemmo Rättyä

Vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen myyntihinnat romahtivat Helsingin arvoalueilla viime vuonna.

Asuntojen keskihinta tippui eniten Lehtisaaressa, yli 2 300 euroa neliöltä. Toiseksi eniten pudotusta oli Tammisalossa ja myös Marjaniemessä asunnot halpenivat hieman.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 Lehtisaaressa asunto-osake maksoi keskimäärin 5 969 euroa neliöltä.

Vuonna 2011 myytyjen lehtisaarelaisasuntojen keskihinta oli 3 666 euroa neliöltä.

Muutoksen taustalla voi vaikuttaa se, että vuonna 2010 Lehtisaaren asuntokaupassa rivi- ja pientaloja myytiin suhteellisesti paljon enemmän kuin 2011, ja rivi- ja pientalot ovat yleensä isompia ja kalliimpia kuin kerrostalohuoneistot.

– Kun verrataan näitä kahta vuotta keskenään, niin kumpanakin vuonna on tehty ihan erilaisia asuntokauppoja. Sen kummemmasta asiasta keskihinnan lasku ei todennäköisesti johdu. Tämän tarkempaa analyysia en pysty antamaan, kertoo yliaktuaari Tomi Martikainen Tilastokeskuksesta.

– On mahdollista, että vuonna 2010 Lehtisaaressa on sattunut olemaan asuntokauppoja, joissa on myyty keskimääräistä kalliimpia asuntoja, Martikainen jatkaa.

Vuosi 2010 oli poikkeuksellinen hyvä Lehtisaaren asuntokaupassa, sillä vuosina 2005-2009 keskineliöhinta liikkui 3 200-3 800 eurossa.

Lehtisaaressa tehtiin 2010 yhteensä kuusi asuntokauppaa, joista kerrostalohuoneistoja oli kaksi ja rivi- ja pientaloja neljä kappaletta. Vuonna 2011 asuntokauppoja oli 15, joista 11 koski kerrostalohuoneistoa ja neljä rivitalohuoneistoa. Munkkiniemestä lounaan suuntaan sijaitsevassa Lehtisaaressa on noin 1 100 asukasta.

Tilastokeskuksella on käytettävissä tarkat tiedot kunkin asunnon toteutuneesta kauppahinnasta sekä asunnon valmistumisvuodesta ja pinta-alasta.

– Sen sijaan asuntojen kuntoon liittyviä tietoja meillä ei ole käytettävissä. Eli emme tiedä, onko myyty asunto ollut hyväkuntoinen tai välttävässä kunnossa, ja kunto tietysti vaikuttaa asunnon hintaan.

Hintatilaston tietojen perustana ovat Verohallituksen varainsiirtoverolaskelmia varten keräämät hintatiedot.

Lisäksi tilastossa käytetään Verohallituksen kiinteistörekisteriä sekä Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisteriin perustuvaa Tilastokeskuksen asuntokanta-aineistoa.

– Tilastokeskus saa tietoonsa kaikki Suomessa tehtävät asuntokaupat, mutta julkisuuteen emme anna tietoja yksittäisten asuntojen tai kiinteistöjen kauppahinnoista. Tämä perustuu tilastolakiin ja henkilötietolakiin, Tomi Martikainen sanoo.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen