Kastematojen invaasio hämmästyttää Helsingissä

Kevyen liikenteen väylät vallanneet kastemadot hämmästyttävät kaupunkilaisia. Asfaltille tuupertuneita ja kuivuneita matoja on monessa paikassa ollut nähtävillä todella runsaasti aamutuimaan.

Jussi Vehkasalo

Helsingissä ja laajoilla alueilla muualla eteläisessä Suomessa on lähipäivinä hämmästelty valtavia kastematomääriä asfaltilla.

Kävelijät, pyöräilijät ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat ovat yrittäneet väistellä kevyen liikenteen väylille ilmestyneitä matomassoja parhaansa mukaan.

Myös esimerkiksi Facebookissa matoinvaasio on synnyttänyt pitkiä keskusteluketjuja.

– Ilmiö johtuu siitä, että maa on nyt hyvin märkää, johtuen ennen muuta sulamisvesistä, paikoin sateesta. Kun luonto keväällä herää, syntyy kasvien ja eläinten elintoiminnoista maaperään hiilidioksidia, aloittaa Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen ilmiön selostamisen.

Maaperän happamuuden muutos on lieroille epämiellyttävää.”

Märässä maassa tai vedessä hiilidioksidista syntyy hiilihappoa.

– Tämä maaperän happamuuden muutos on lieroille epämiellyttävää. Ne lähtevät etsimään kuivempaa elinpaikkaa, nousevat maan pintaan ja sitä kautta asfaltille, Pakarinen jatkaa.

Hyvällä säkällä madot pääsevät asfaltin yli, mutta moni ehtii tuupertua matkalle: voimat loppuvat.

Kesällä sama ilmiö on havaittavissa rankkasateiden jälkeen.”

– Kesällä sama ilmiö on havaittavissa rankkasateiden jälkeen. Silloin rankkasade kastelee myös asfaltin, joten madot onnistuvat paremmin sen ylittämisessä.

Kun maaperän kosteus on peräisin sulamisvesistä, ei mikään kastele asfalttia. Tämä koituu monen madon kohtaloksi, koska tietty kosteus on madoille elinehto.

– Tämä on erinomaista aikaa esimerkiksi lokeille, jotka käyvät napsimassa matoja kuin tarjottimelta.

Pakarinen ei arvaa sanoa, onko matoilmiö tänä keväänä aivan erityisen voimakas.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva
Jussi Vehkasalo