Ylioppilaskunta: Vallatkaa kaupunki suvaitsevaisin mielin

Helsingin kadut, kodit ja yleiset tilat täyttyvät tänään ilmapalloista, ihmisistä ja karnevaalihengestä.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kehottaa ottamaan ilon irti vapusta suvaitsevaisella asenteella. HYY:nhallituksen puheenjohtaja Jannica Aalto sanoo, että vappuna kaikenlaiset ihmiset kokoontuvat juhlimaan ja ottavat kaupunkitilan omakseen. Hän toivoo, että myös kaupungin päättäjät katsoisivat ilakointia hyvällä ja antaisivat sijaa karnevaalihengelle muinakin vuodenpäivinä.

Aalto muistuttaa, että kaupunkikulttuuri ja oikeus oleskella kaupunkitilassa kuuluvat kaikille kaupunkilaisille.

– Kaupunki on kodikas, kun jokaisella on mahdollisuus tehdä siitä omannäköisensä. Tällaista Helsinkiä luodaan paljolti asukkaiden itse järjestämillä tapahtumilla.

– Helsingin kaupungin tulee tukea sitä, että kaupunkilaiset itse lisäävät kaupungin viihtyisyyttä. Viime aikoina asiassa on edetty hyvään suuntaan, kun kaupunki on ottanut käyttöön byrokratiaa vähentäneen sähköisen tapahtumailmoituslomakkeen, Aalto kiittelee.

Risuja Aalto antaa tapahtumajärjestäjiltä perittävien vuokrien kalleudesta.

– Esimerkiksi kaupungin hallinnoimien tapahtuma-alueiden vuokrat on usein hinnoiteltu tapahtumien järjestäjien ulottumattomiin.

Aallon mukaan hulluiltakin kuulostavista tempauksista saattaa kehittyä kaupunkilaisten vuoden kohokohtia. Helsingin kaupungin ja helsinkiläisten kannattaakin suhtautua avoimesti uusiin kaupunkitapahtumiin, eikä kieltää niitä kokeilematta, hän muistuttaa.

– Sallittaisiinko vappu, jos se keksittäisiin nyt?, Aalto kysyy.

Opiskelijoiden vapunjuhlinta huipentuu tänään Kauppatorille kello 18, kun Sibelius-Akatemian ylioppilaskunta lakittaa Havis Amandan patsaan. Manta saa tänä vuonna kierrätysmateriaalista tehdyn lakin.