Tältä arki maistuu New Yorkissa

Sinihomejuustokastike maustaa runsaan New York Steak Sandwichin.

New York on monille unelmien matkakohde, mutta millaista olisi elää perusarkea tässä suurkaupungissa?

Valokuvaaja Sami Repo on tehnyt niin jo neljän vuoden ajan.

– Muutamme avovaimoni kanssa New Yorkin Brooklyniin joka tammikuu ja viivymme siellä yleensä maaliskuun loppuun.

– Olemme asuneet Brooklynin Williamsburgissa joka kerta, joten kulmat ovat tulleet tutuiksi. Onneksi olemme molemmat pystyneet järjestämään työkuviot niin, että saamme viettää New Yorkissa osan vuottamme, Repo kertoo.

 

New York muuttuu vuodessa niin paljon, että se tuntuu aina palatessa uudelta.”

Repo kävi kaupungissa ensimmäisen kerran jo kahdeksan vuotta sitten ja New York kolahti heti.

 

Turisteille New York on usein sama kuin Manhattan, mutta Sami pitää Brooklynia ja varsinkin sen osaa, Williamsburgia, hyvin mielenkiintoisena ja muuttuvana ympäristönä.

Toki Repo käy myös Manhattanilla.

Muun muassa yksi Revon lempikahviloista, Cafe Café, löytyy Manhattanin puolelta. Muun ajan Repo avovaimoneen koluaa Brooklynin eri osia.

Revon mielestä osa New Yorkin ja varsinkin Brooklynin viehätystä, on niiden uudistumiskyky.

– Olemme New Yorkissa joka vuosi samaan aikaan, mutta jo vuodessa kaupunki on uudistunut niin, että uutta oppimista ja huomioitavaa on paljon, hän sanoo.

– Varsinkin ruoka ja siihen liittyvät ilmiöt ovat niitä asioita, joista inspiroidun New Yorkissa joka vuosi.

Arki Brooklynissä on niin erilaista kuin Suomessa, ettei sitä Samin mielestä voi edes verrata.

– New Yorkissa koluamme paljon ravintoloita, esimerkiksi tänä vuonna siellä olomme aikana kävimme noin 80 kertaa syömässä ulkona, Repo nauraa.

– Jokaisessa paikassa oli jotain uutta ja innostavaa. Brooklynin alueella on erinomaisia etnisiä ravintoloita, joissa viihdymme. Myös meksikolainen ruoka on nyt trendikästä New Yorkissa, sitä löytyy monesta ravintolasta.

Yksi vakiosuosikki Samillakin on: – Kerran tai pari on pakko käydä syömässä New Yorkin paras hampurilainen Shake Shack-ketjussa.

 

Paikalliset pienpanimo-oluet ovat maailman parhaita.”

Amerikkalainen pienpanimo-olut on myös lähellä Revon sydäntä.

 

– Juon täällä usein paikallista pienpanimo-olutta, koska mielestäni amerikkalainen pienpanimo-olut on maailman parasta.

– Oluista löytyy niin monia ja vivahteikkaita makuja, että niistä on ilo nauttia. Oluita maistatetaan kuin viinejä, ja ravintolahenkilökunta osaa myös suositella niitä ruuan seuraksi, Sami kehuu.

New Yorkissa myös osataan cocktailien tekemisen taito, joten hyvä cocktail-baari kannattaa sisällyttää matkasuunnitelmaan.

Hyvä paikka on esimerkiksi The Standard-hotellin kattobaari Meatpacking districtillä, Repo vinkkaa.

Sami Repo

38-vuotias ruokaan ja siihen liittyviin ilmiöihin erikoistunut valokuvaaja

kuvaa pääasiassa ruoka- ja lifestyle-lehtiin Suomessa

kuvannut myös useita keittokirjoja

työskentelee yhdessä avovaimonsa, tekstiilisuunnittelija Sanna Vatasen kanssa osan vuodesta New Yorkissa

on kuvannut myös kuvat avovaimonsa molempiin käsityökirjoihin

Käy täällä New Yorkissa

Marlow Sons. Ravintola, josta saa konstailematonta ruokaa hyvistä raaka-aineista. Tarjolla myös aamiaista ja mukaan ostettavia herkkuja. Paikan skonssit ovat suussa sulavia, katso: http://marlowandsons.com Samoilla omistajilla on myös herkkukauppa: http://marlowanddaughters.com The Whole Food-ruokaketju. Tarjoaa luomua ja lähiruokaa ympäri New Yorkia. Paikassa on myös monipuolinen ja iso olutvalikoima. Käy vaikka Union Squaren myymälässä. http://www.wholefoodsmarket.com Meksikolainen ravintola La Superior. Käymisen arvoinen. Katso: http://lasuperiornyc.com Five Leaves. Raikkaista raaka-aineista ruokalistansa ammentava ravintola on hausta vaihtoehto niin lounaalle kuin illalliselle. http://www.fiveleavesny.com Long Island.Viikonloppuna newyorkilaiset suuntaavat Long Islandille. Siellä on myös rento kahvila The Golden Pear. Katso http://goldenpearcafe.com Shakes Shack. New Yorkin paras hampurilainen löytyy täältä, katso: http://shakeshack.com vinkit antoi Sami Repo

Kommentit

Brooklynissä suosittelen erityisesti kokeilemaan Flatbushin alueella ( metro 2) olevia karibialaisia ruokapaikkoja, myös Brooklynin down town Brooklyn ostosalueella on niitä. Jamaikalaisia, trinidadilaisia herkkuja, edullisesti ei välttämättä löydä Manhattanilta, myös laadukkaat reggaemusiikkia myyvät levykaupat löytyvät Brooklynista.

Boombastic

Ymmärrettävää on, että Repo kiinnittää toki huomiota "viran puolesta" ruokiin ja juomiin, mutta New Yorkin arjesta saisi kyllä varmasti muutakin mielenkiintoista tietoa irti. Millaista asuminen ja eläminen siellä olisi muutoin kuin ravitsemusliikkeiden tarjonnan vinkkelistä katsottuna?

Samppa

Eipä tarvitse poiketa kovinkaan paljon pois pääkaduilta kun kokee sen "todellisen" New Yorkin, alueita johon ei ole hyvä mennä pimeään aikaan...... Turisteja kuitenkin harvemmin kuljetetaan näillä alueilla, olisikohan syynä ravitsemusliikkeiden puute? -Siinä "IsonOmenan" arkea!

Sutki

Onko nimimerkki Sutki koskaan edes käynyt NY:ssä, vaikka noin osaavasti turistien kuskaamisesta kirjoittaa. Taitaa olla näitä lohjalaisia omahyväisiä "minulla on mielipide, vaikken mistään mitään tiedäkään" -kirjoituksia. Valitettavasti. Tämä ilmiö onneksi on rajattu ja hyvin paikallinen; on ja pysyy Lohjalla.

Yksi vaan

Eiköhän nykyään osaa sanoa käymättäkin, kun voi TV:stä katsoa ohjelmia, lehtiä ja lukea kirjoja New Yorkista, joten voi päätellä. Näin olen itsekin oppinut tuntemaan NY:kia.

S.H

Tyypillinen turistikierros välttelee mm.Bronxia sekä Haarlemia.-Kummastakin löytyy autioita ja ränsistyneitä rakennuksia, "löysää" väkeä kaduilla ja kadun vieressä.Maine molemmilla on viime aikoina parantunut mutta yksin / pimeässä en liikkuisi siellä.
Viime kesänä olin paikalla kun 8 vuotias Leib Kleztky katosi Brooklynissä ja myöhemmin löydettiin murhattuna. Mutta tilastollisesti väkilukuun nähden NY on turvallinen kaupunki, ihmiset kiireisiä mutta erittäin ystävällisiä (näin suomalaisena!).......
-Ja mitä ravintolakulttuuriin tulee niin monikansallisuus näkyy rikkautena! -On joka makuun ruokia, ja mihin kellonaikaan tahansa! On helppo viihtyä, vaikkei olekaan mikään "kuuluisuus"!

Sutki

Nimim. Sutki: "Eipä tarvitse poiketa kovinkaan paljon pois pääkaduilta kun kokee sen "todellisen" New Yorkin, alueita johon ei ole hyvä mennä pimeään aikaan....."

Vielä 90-luvulla ainakin varoitettiin menemästä tietyn numeroisten (kadut nimetty numeroilla) katujen puolelle esim. Haarlemin ja Bronxin alueille. Kerran menin maanalaisen junalla väärään suuntaan ja huomasin olevani ainoa valkoihoinen niillä kulmilla. Mikään rasisti en ole, pikemminkin päin vastoin, mutta kun haukkuivat kyseisiä alueita turvattomiksi, niin äkkiä tulin niiltä kulmilta takaisin.

Jyri Puhtinen

Kirjoittajille tiedoksi, lukekaa LU:n keskusteluohjeet: "muiden keskustelijoiden haukkuminen ei ole sallittua, vaikka olisitkin asiasta eri mieltä"
-Sitten "todisteluista" = en lainaile verkosta enkä muilta kirjoittajilta, NY:n turistikierroksista on kokemusta, jo useamman kerran käyneenä. Ja kuten mainitsin: "ihmiset kiireisiä mutta erittäin ystävällisiä"..... Lohjalaisille esimerkkiä!

Sutki

Juttujen arvosteleminen, nim. Sutki, on eri asia kuin henkilön haukkuminen. Ja saathan sinä höpönlöpöä kirjoitella, jos haluat. Kirjoittajana ottaa myös vastaan toisten mielipiteitä ja näkökulmia. Jos juttusi eivät ole uskottavia, niin eivät -lukijan(ko) syy?

exxx

Tämän päivän "länskärissä" Lauri Leskisen kokemuksia NY:n arjesta... Paljolti samoja kokemuksia minullakin, ja erityisesti Laurin loppusanat lämmittävät!

Sutki