”Naisen ruuhkavuodet eivät lopu koskaan”

Merja Lehmussaari (vas.), Hannele Ugur ja Sini Kurho (oik.) ovat eläneen huolettoman nuoruuden. Parikymppisenä heitä ei vastuu liiemmin painanut, eikä tulevaisuus huolettanut. Kolmekymppisenä jokaisella heistä näkyi jo työelämässä vakiintumisen merkkejä. Mustavalkoisuus katoaa ja iän myötä syntyy rohkeus olla oma itsensä. Vahvasta itsetunnosta on ammentaa tukea ja turvaa omille lapsille ja vanhemmille.

Heli Koivuniemi

– Ruuhkavuodet alkavat siitä, kun lapset syntyvät ja siitä vauhti vain kiihtyy. Eivät ne pääty siihen, että lapset lentävät pesästä – päinvastoin, arvioi tilannettaan kuusikymppinen Merja Lehmussaari.

Hän tietää mistä puhuu. Kun omat lapset saavat lapsia, alkaa isovanhemmuus.

Samaan aikaan kasautuvat paineet omien ja puolison vanhempien hoidosta.

– On väärin, että perhesuhteet muuttuvat hoitosuhteiksi. Yhä useammalle sälytetään vastuuta omien vanhempien hoidosta, vaikka nämä tarvitsevat ammattitaitoista apua.

Kun lapset olivat pieniä, elin koko ajan anna anteeksi -aikaa.”

Hannele Ugur, 45, ja Sini Kurho, 30, nyökyttelevät vieressä. Lehmussaaren kuvaama tilanne on molemmille joko omakohtaisesti tai tuttavien kautta tuttu.

Tosin kukaan heistä ei usko, että kriisit olisivat yksiselitteisesti ikään liittyviä. Pikemminkin kyse on elämäntilanteista.

Lehmussaari tunnistaa tämän omasta elämästäänkin:

– Elin ihanan ja pitkän nuoruuden. Rakastin sitä. Kolmekymppisenä tuoreena äitinä iski kriisi, josta selviydyn neuvolantädin ohjeella: Älä luovu omasta ajastasi. Lapset voivat hyvin, jos äitikin voi hyvin.

Hannele Ugurkin kokee kriisien tulleen pikemmin elämäntilanteiden kuin tietyn iän myötä. Oman syntymättömän lapsen menetys ja avioero ravistelivat, mutta hän on selviytynyt.

– Elin nuoruuteni ulkomailla pikakelauksella. Tapahtui paljon. Yhtäkkiä huomasin nähneeni riittävästi. Perustin perheen, ja sitouduin perheeseeni tiiviisti. Nyt kolme lastani ovat lähes aikuisia ja antaudun työlleni, Ugur käy läpi elämäänsä.

Lasten ollessa pieniä Lehmussaari ja Ugur kokivat elävänsä anteeksi, anteeksi -aikaa tai huonon omantunnon aikaa. Aina he tunsivat olevansa väärässä paikassa. Toisaalta he pyytelivät palaverissa anteeksi lähtiessään hakemaan lapsiaan, jotka odottivat päiväkodilla viimeisenä ja toisaalta aika oman perheen ja vanhempien kanssa jäi vähiin.

Suorituskeskeinen ajattelutapa sysäsi naisia kaikki vuodet eteenpäin.

He tunnustavat pahimmaksi oman sisäisen piiskurinsa, joka ruoski entisestään tekemättömistä töistä.

– Apua, kyllä tuohon vaaditaan paljon organisointikykyä ja järjestelmällisyyttä. Vaikka toisaalta ei työnkään tarvitse koko elämää viedä, perheetön Kurho kommentoi kuulemaansa.

Huomasin mummoutuvani, kun en tiennyt, mitä LOL tarkoittaa.”

Kurho on huomannut ystäväpiirissään, että tuntemattomat asettavat suuria paineita esimerkiksi lastenkasvatuksessa. Kaupassa ja kadulla saadut kommentit ja huomautukset loukkaavat syvästi hyvän äitiytensä kanssa painiskelevia naisia.

Kurholle itselleen paineet syntyvät niin ikään ulkopuolisten kommenteista. Harva se päivä esitetty kysymys, oletko jo löytänyt elämänkumppanin tai perustanut perheen, ei edistä asiaa.

– Elän päivä kerrallaan ilman paineita. Tulee, jos on tullakseen.

Ugur katselee huolissaan lastensa ja heidän ystäviensä kiirettä aikuistua.

– Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Kun vain eivät laittaisi palloa liian aikaisin jalkaansa.

Sekä Lehmussaari että Ugur nauttivat syvällisistä keskusteluhetkistään lastensa kanssa. Välit ovat läheiset, jopa niin läheiset, että lasten ystävätkin avautuvat iloistaan ja kipeimmistä murheistaan heille.

Kun lapset muuttavat omilleen, kosketuspinta päivittäiseen elämään katoaa.

– Huomasin vähitellen mummoutuvani, kun en tiennyt, mitä LOL tarkoittaa, Lehmussaari hymähtää.

Yhtä kaikki kukin kolmesta naisesta kokee eläneensä huoletonta nuoruutta. Huolettomuutta vailla vastuuta ja vankkaa määränpäätä. Vasta kolmekymppisenä perhe- ja työelämä vakiintuu. Sen myötä katoaa myös mustavalkoisuus.

Ikääntyminen on silti elämässä parasta. Iän myötä uskaltaa olla oma itsensä.”

Iän myötä syntyy rohkeus olla oma itsensä. Vahvuus, josta voi ammentaa myös tukea ja turvaa omille lapsilleen ja vanhemmilleen.

Ikääntyessään Lehmussaari ja Ugur ovat huomanneet viihtyvänsä yhä enemmän naisporukoissa.

– Nuorempana hakeuduin usein miestyökavereiden seuraan. Elämään kuului harmiton flirtti. Nykyisin valitsen hyvän hetken naistyökavereiden seurassa kuin sisällyksettömän flirtin miesten kanssa, Lehmussaari tunnustaa.

Isovanhemmuus on arvonimike

Ikää arvostetaan eri maailman kolkissa eri tavalla.

Ikäinstituutin johtaja Anneli Sarvimäki on tavatessaan monikulttuurisia ryhmiä työssään nähnyt, kuinka suuren arvonnousun isovanhemmuus tuo eri kulttuureissa.

–Isoäidiksi ja -isäksi tulo on kunnia. Isovanhemmat saavuttavat uuden aseman muiden ja yhteiskunnan silmissä.

Kommentit

voi luoja. "ruuhkavuodet".

kai ne voi miehelläkin olla jos on samanlainen touhotus ja stressaamismentaliteetti sekä miellyttämispakko kuin kaikilla naisilla tuntuu geeneissä olevan.

onko niitä lapsia pakko hankkia?
onko se ura pakko vääntää tappiinsa?
onko sitä miestä pakko orjallisesti palvella?
onko sen kodin pakko olla tiptpo 24/7?
onko sukulaisia pakko miellyttää?
onko pakko päteä ystävättärien silmissä?

ihan voi vapaasti valita rennomman ja helpomman elämän ja lopettaa "ruuhkavuosista" lässyttämisen.

rushyear

Pyh - tyhmät miehet! Kaikkiin (ihan enklannin kiälellä nimimerkki ruuhkavuodet!) tyhmiin kysymyksiisi vastaan ei. Ei ole. Kyllä näitä titteleitä sekä naisille, että miehille keksitään ihan ulkoapäin. Mites te miehet sitten? Onko pakko olla työnarkomaani? Onko pakko suorittaa? Onko pakko hankkia vaan tavaraa (myös talo ja auto ovat tavaroita)? Onko pakko sitten viimesessä punasessa oikosulussa tappaa perhe? Ihan pakko ne lapsetkin tappaa? Häh?

Yleistystä kaikki. Tervepäinen ihminen hallitsee elämänsä ja ottaa siihen ne stressit ja ruuhkat, joista pystyy selviytymään. Miehen omaishoitajana loppuikä? Ei kiitos! Äidin ja mummon rooli? Kyllä kiitos!

Myy

Pikku Myy yleistää liikaa itse. Hallitsetko omaa elämääsi, vai onko joku äijänpaskiainen, joka
maksaa elämisesi? Onko pakko sitä, tätä. Tietyt perusasiat on pakko. Katto pitää olla pään
päällä ja ruokaa kupissa joka päivä. Pitää päästä liikkumaan töihin suorittamaan sen auton
avulla. Jos ei joku yhteiskunta tai mies hanki näitä pikku Myylle, miten käynee? Taivaastako
tippuu?

Kuntalainen 1

Ei meillä naisilla mitään hoivageeniä ole, se on vain laiskojen miesten päähänpinttymä saada nainen tekemään kaikki ikävät ja toisarvoiset hoivatyöt.

Miksi ihmeessä sitä pitäisi naisen pingottaa kaikesta joutavasta? Jättää tekemättä, siinä se. Keskittyy harrastuksiin tai mikä sitten itseä huvittaa. Jos ei ole ihan pieniä lapsia, niin jokainen hoitaa omat asiansa.

Kyllä läheisistä avuttomia tulee, kun ne opettaa avuttomiksi. Sen tekee nainen, joka haluaa hallita.

Matilda

Hah, hah. Tällasten "rushyear" ja "tarkkailija" kommentteja pitäisi niiaten kunnioittaa. Sitten kun nainen vetäsee oikean koukun, ollaan heti parkumassa. Vanhapoika nyt vaan inisee siellä itsekseen, minulla perheellisenä ei ole siihen aikaa eikä halua.

Miksi ylipäätään miesten pitää kommentoida joka asiaa? Kyseisessä artikkelissa keskustellaan naisten ruuhkavuosista - miehille kun ei niitä näytä kertyvän. Asiantuntijat naisten asioissa ovat - ylläri, ylläri - naisia! Keskittykää nyt vaan niihin autojen korjausoppaisiin, julkista liikennettä nauttivana tunnen nekin täysin tarpeettomaksi tässä maailmassa.

Myy

"Hah, hah. Tällasten"tarkkailija" kommentteja pitäisi niiaten kunnioittaa. Sitten kun nainen vetäsee oikean koukun, ollaan heti parkumassa."

Anna tulla vaan... ei meillä pelätä :-))))))))))))))))))))

Jääräpää

Nainen on nyt nielaissut oikean koukun. Perhe vaatii omansa, eikä aikaa kommentoida eikä ha-
lua. Miksi rutista miehiä vastaan täällä? Onko se perhe syntynyt ilman miestä? Ainutlaatuista
kun viimeksi yli 2000 vuotta sitten. Missä on kielto miesten osallistumisesta tähän keskuste-
luun? Niiatkaa vaan meille miehille, sopii!

BMV

"Niiatkaa vaan meille miehille, sopii!"

Ei kannattaisi paijata tiikeriä... jos on häkin samalla puolella sen katin kanssa :-)

Jääräpää

Tämä juttu on puhdasta aivopesua periaatteella jaksakaa hyysätä koko maailmaa vaan hamaan hautaanne saakka. On se niin ihanaa ;-)

Mikä ihmeen ruuhkavuosi? Onko vaihdevuodet vaihdettu ruuhkavuoksia niin saadaan asiaan jotain positiivista asian tynkää?

"Ikääntyminen on silti elämässä parasta. Iän myötä uskaltaa olla oma itsensä."
Miten niin ikääntyminen on parasta? Kyllä sitä uskaltaa olla oma itsensä ilman monia vuosirenkaitakin. Jos ei uskalla niin vika on kyllä jossain muualla kuin iässä.

ei ruuhkaa iästä riippumatta

Ei se ikääntyminen ole parasta. Vaan minkäs voit? Yrittää olla oma itsensä kaikesta huolimatta.
Vanhukset hautaan, jälkikasvu elämänkiertoon mukaan, jotain kai itsellekin? H-D, urheiluau-
to, uusi kumppani, uudet harrastukset. Tässä muutamia, jotka kai monella edessä/toteutuneet?
Lopulta yhtä tyhjän kanssa. Tärkein on se vanha juttu minkä mukaan on elänyt. Ja jonka ehkä
kadottanut samalla?

BMV