Kenen joukossa seisot, Mira Luoti?

PMMP:n Mira Luoti ja Paula Vesala palaavat keikkalavoille kesällä. Uusi levy ilmestyy kesäkuussa.

Lotta Åberg

Meneillään olevan vappuviikon teemaan sopivasti julkkisrintamalla on puhuttanut suosikkiyhtye PMMP:n laulajan Mira Luodin paljastus paikallisessa K-kaupassa tekemistään sivutöistä. Etenkin iltapäivä- ja musiikkilehdet kohahtivat, kun Luoti kertoi Ylellä Arto Nybergin haastattelussa joutuvansa tienaamaan lisärahaa levymyynnin romahdettua.

Kohahduksen perimmäinen syy jäi vähän epäselväksi, mutta ilmeisesti toimituksissa pidettiin poikkeuksellisena sitä, ettei edes suosittu poplaulaja tienaa riittävästi musiikillaan. Onhan PMMP tehnyt pitkän putken hittikappaleita ja yhtyeen levyt keikkuneet viikko tolkulla myyntilistojen kärjessä.

Vaihtoehtoisen tulkinnan mukaan kohun syy oli siinä, että lahjakas artisti myöntää elättävänsä itsensä niin sanotussa ”paskaduunissa”, mitä jokaisen tiedostavan taiteilijan pitäisi jo periaatteesta vastustaa.

Onko vihreitä aiemmin julkisesti tukenut Luoti sittenkin luopio, joka tästedes kelpaa korkeintaan Elinkeinoelämän keskusliiton mannekiiniksi?

Voiko oikeiston helmoihin näin itsensä leimannut laulaja edes olla oikeasti taiteellinen?

Huoli pois, Mira Luoti! Paljastuksesi ei PMMP:n katu-uskottavuutta tai levymyyntiä nakerra. Aikana, jolloin vasemmiston pienin yhteinen nimittäjä on rehellisen työn sijasta oikeus 40-tuumaiseen taulutelevisioon, paljastukseksi oli kuin pieni järjen pilkahdus menneiltä ajoilta – tavallista työtä aina ylistäneiden Rosa Liksomin ja Antti Tuurin hengessä.

Toisaalta Mira Luodin paljastus kertoo myös siitä, kuinka taiteentekijöitä, meidän muiden pulliaisten tavoin, jaetaan koko ajan eri kasteihin. Parhaiten pärjäävät ne, jotka ovat aistineet talousliberalismin hengen ajoissa. Osuva esimerkki on alkuviikosta niin ikään julkisuudessa paistatellut yrittäjä ja laulaja Kurt ”Kurre” Westerlund, joka kaivoi kuvettaan ja sijoitti yli 7 000 euroa Miss Suomen entiseen kruunajaistuoliin sekä peltiseen tunnuskuvioon.

Westerlund tunnustaa aidosti väriä, sillä hänet tunnetaan presidentti Sauli Niinistön kannatuslaulun toisena tekijänä.

Perin toisenlaisessa tilanteessa kuin Kurre, kituuttaa takavuosien suosikkikirjailija Heikki Turunen, jolla ei Hymy-lehden mukaan ole paljon hyvää sanottavaa nykymaailmasta. Turunen saa vain puolikasta taitelijaeläkettä ja kaiken kaikkiaan hänelle jää eläkkeistä käteen noin 1 000 euroa kuussa.

Nykymallin mukaisesti Turunen on löytänyt itsestään työtä tekevän eläkeläisen. Hänelle valinta on kuitenkin puolipakko.

– Jos en kirjoittelisi lehtiin, niin tiukkaa olisi ja olisin nälkäjonossa. Tämä on totuus, kirjailija sanoo.