Guggenheim kaatui niukasti kaupunginhallituksessa

Guggenheim-museohanke hylättiin tänään alkuillasta kaupunginhallituksen kokouksessa. Päätös syntyi niukasti 7-8, kun vaa’ankieliasemassa olevat vihreät kääntyivät hanketta vastaan. Vihreistä hankkeen puolella oli vain Kimmo Helistö.

Yhdysvaltalaisen Solomon R. Guggenheim -säätiön lisenssimuseota on voimallisesti ajanut Katajanokalle kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok). Loppuvaiheessa Pajunen saikin tukea hankkeelleen lähinnä vain puoluetovereiltaan, sekä RKP:sta.

Pajusen ehdotuksen mukaan Guggenheimin valmistelua olisi jatkettu, mutta lopullisen päätöksen olisi tehnyt seuraava, syksyllä valittava kaupunginvaltuusto. Museohankkeen ns. toinen vaihe olisi maksanut kaupungille kolme miljoonaa euroa, vaikka museota ei lopulta olisi päätettykään toteuttaa.

-Se oli siinä sitten, kommentoi kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Tatu Rauhamäki.

-Nyt hanketta ei voi enää muuta kautta viedä eteenpäin.

Rauhamäki pitää tämäniltaista päätöstä valitettavana. Hänen mukaansa myös kokoomuksen muu valtuustoryhmä oli sitä mieltä, että Jussi Pajusen Guggenheim-esitys olisi ansainnut valtuustokäsittelyn.

Enemmistö valtuustoryhmästä oli myös Pajusen ehdottoman toisen vaiheen toteuttamisen kannalla.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Ylikahri totesi viime viikolla apulaiskaupunginjohtajan valinnan selvittyä, että kokoomuksen päätös tukea Ritva Viljasta vei heiltä halut poliittisten kompromissien tekemiseen.

Ylikahri sanoi vihreiden vetävän jatkossa entistä selkeämmin omaa linjaansa.

-Rivien välistä oli luettavissa,  että tämä olisi vihreiltä jonkinlainen kosto, Rauhamäki myöntää.

-Täytyy sanoa, että olen vähän yllättynyt.

Rauhamäki ei halua lähteä arvioimaan, missä muissa asioissa vihreät mahdollisesti tiukentavat linjaansa.

toimitus