Hyviä uutisia norpparintamalta - saimaannorpan pesintä onnistui

Arkistokuva.

Ismo Marttinen / WWF Suomi

Saimaalta havaittiin laskennoissa 58 kuuttia, joista kaksi oli pesäkuolleita.

Lukumäärältään tulos vastaa norpan lisääntymisen odotusarvoa. Havaittu pesäkuolleisuus oli pieni, mutta laskentatulokset tarkentuvat vielä kesään mennessä.

Alkutalven heikosta jäätilanteesta huolimatta pesäolosuhteet säilyivät monilla alueilla hyvinä aina huhtikuun alkuviikoille saakka, joten poikasten imetysaika näyttää onnistuneen ja poikasten kunto on myös todennäköisesti hyvä.

Pysyvä jääpeite tuli Saimaan selkävesille vasta tammikuussa ja helmikuun lopulla synnytysaikaan pesintäkinokset olivat normaalia pienemmät.

Norpat ehtivät kaivaa lumipesänsä ennen synnytystä ja kinokset kasvoivat vielä maaliskuun aikanakin.

– Vaikka pesäkinokset Saimaalla tulivat lähes kaksi kuukautta tavanomaista myöhemmin, ei yhtään avojäälle synnytystä havaittu. Lumi- ja jäätilanteessa on Saimaalla aina vesistöaluekohtaisia eroja.

– Myöhässä syntynyt jääpeite on voinut lisätä norppien liikkumista pesäpaikan haussa. Rantavyöhykkeessä jääpeite jäi yleisesti heikoksi, joten tavallista huonommat pesäpohjat ovat myös saattaneet vaikuttaa pesintään, toteaa suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksesta.

- Toivomme, että nyt syntyneet kuutit selviäisivät ensimmäisestä kriittisestä elinvuodestaan hengissä. Tätä tukemaan paras suojelukeino on kalastusrajoitusten noudattaminen, toteaa WWF Suomen pesälaskennoista vastaava Ismo Marttinen.

Laskennan mukaan Pihlajavesi ja Haukivesi ovat edelleen keskeisimpiä norpan lisääntymisalueita. Niillä havaittiin jälleen yli puolet kuuteista.

Myös Puumalan eteläpuolisen Saimaan myönteinen kehitys ilahduttaa.

Savonrannan pohjoispuolisella Saimaalla norppakanta on edelleen erityisen vähäinen, mutta ilman kuuttia ei sielläkään tänä keväänä jääty. Saimaan pohjoisin norpanpoikanen syntyi Savonselän-Ukonselän vesillä.

Norppa on myös palaamassa Puruvedelle, josta se hävitettiin ampumalla jo 1950-luvulla.