Vaijerit uusi ase lokkisodassa

Lokit kyttäävät maahan putoilevia murusia. Pahimmillaan lokit yrittävät siepata syötävää käsistä tai lautasilta.

Sirpa Repo

Lokit ovat tottuneet tarkkailemaan tilannetta kylttien ja liikennemerkkien päällä. Lintuja häädetään niihin asennettavilla piikeillä.

Sirpa Repo

Makupaloja kyttääviä lokkeja alettiin viime kesänä toden teolla häätää Kauppatorilta. Verkko osoittautui toimivaksi keinoksi.

Tänä kesänä ruokakojut sijoitetaan torin toiseen päähän niin, että niiden suojaaminen verkoilla on entistä helpompaa. Lisäsuojaa luodaan oransseilla metallivaijereilla.

Keskellä oleva verkko asennetaan noin 6,5 metrin korkeuteen ja sitä jatketaan metallivaijereilla, jotka jatkuvat keskustasta säteittäisinä viuhkoina alaspäin. Verkko ja vaijerit asennetaan toukokuun puolivälissä.

 

Vaijerit ovat luultavasti verkon veroinen torjuntakeino.”

 

– Vaijereita ei viime kesänä kokeiltu, mutta se on luultavasti verkon veroinen torjuntakeino. Vaijerien asentaminen on myös helpompaa ja halvempaa, Tukkutorin teknisen yksikön päällikkö Tommi Tapana sanoo.

Lokkeja pidetään loitolla myös valaisimien ja liikennemerkkien päälle asennettujen piikkien avulla.

– Jätehuoltoonkin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja roskiksia lisätään, Tapana mainitsee.

Torille palkataan myös kaksi lokkivahtia kesä-heinäkuuksi. Heidän tehtävänään on muun muassa muistuttaa torilla asioivia siitä, että lokkeja ei saa ruokkia. Lintujen ruokintakiellosta tiedotetaan myös englanninkielisin lentolehtisin.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva