Mies ovisyvennyksessä saattaa olla parittaja

Prostituoidut tarjosivat palveluitaan maanantaiyönä Eerikinkadulla.

Päivi Tuovinen

Helsingin kaduilta seksin löytäminen etenkin viikonloppuiltaisin on yhtä helppoa kuin ennenkin, etenkin Kampista Eerikinkadulta ja sen tuntumasta. Kevään koittaessa ja terassikauden alkaessa käynnistyy sesonki Helsingin prostituoiduillakin.

Lauantai-iltana Yrjönkadulla asiakkaita etsiskelevä keski-ikäinen Tanja kertoo tuntitaksakseen 150 euroa, mutta tiputtaa sen 130 euroon.

– Voimme mennä asuntooni Eerikinkadulla. Siellä on vain kissani, nainen yrittää.

Kielteisen vastauksen saatuaan Tanja siirtyy kolmen muun venäläisnaisen seuraan. Kaikki ovat keski-ikäisiä.

Kampissa sijaitseva yökerho kuhisi vielä viime syksynä prostituoituja, mutta nyt se on lähes tyhjä, vaikka kello on 00.30 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Aluehallintoviraston rankaisutoimet näyttävät tehonneen. Viime vuoden lopulla aluehallintovirasto lyhensi näkyvän prostituution vuoksi yökerhon anniskelulupaa ja aukioloaikaa kahdella tunnilla.

Esityksen rankaisutoimista teki Helsingin poliisi.

Yökerhon kaikki striptease-tanssijat ovat virottaria. He houkuttelevat miesasiakkaita privaattiin sylitanssiin, joka maksaisi 80 euroa.

– Riisun itseni alasti, mutta asiakkaalla pysyvät vaatteet päällä, Liisiksi esittäytyvä virolaistanssija ohjeistaa.

– Seksiä en myy. Sitä ei kannata edes mankua, hän lisää.

Yön edetessä huomio alkaa kiinnittyä nuoriin miehiin, jotka seisoskelevat ovisyvennyksissä näennäisen toimettomina.

 

Voin soittaa sinulle naisen, jos haluat.”

Etenkin heitä on Eerikinkadulla. Välillä he puhuvat puhelimiinsa.

 

Ehkä he ovat sutenöörejä? Aivan oikein.

– Kyllä, minä voin soittaa sinulle naisen, jos haluat, ovisyvennyksessä värjöttelevä mies kertoo englanniksi.

Minkämaalaisen naisen?

– Romanialaisen.

Mies kertoo, että tunti seksiä maksaisi 150 euroa. Nainen tuotaisiin paikalle autolla ja seksi hoidettaisiin joko asiakkaan luona tai yksityisasunnossa ”Kampin tienoilla”.

1990-luvun alussa katuprostituutio rehotti Helsingissä etenkin Aleksin Kiven kadulla Kalliossa. Asialla olivat naiset Venäjältä ja Virosta.

Kuluneen talven aikana on Aleksis Kiven katu kokenut pienimuotoisen uuden tulemisen, kun jotkut Balkanin naiset ovat alkaneet tarjota siellä palvelujaan.

Toiminta siirtyy taas kadulle

Helsingin Uutiset kertoi elokuussa Kampin seksinmyynnistä, joka oli keskittynyt kahteen yökerhoon.

Yökerhoista ilmiö valui kaduille, joilla öisin päivysti useista maista tulevia prostituoituja.

Poliisista kerrottiin elokuussa HU:lle, että avoin seksikauppa ravintoloissa oli johtamassa puntarointiin yökerhojen jatkoaikaluvista ja anniskeluoikeuksista.

Lokakuussa aluehallintovirasto tekikin päätöksen, jonka mukaan Eerikinkadulla ja Ratakadulla sijaitsevat seksiravintolat menettivät jatkoaikalupansa, ja joutuvat lopettamaan anniskelun vastedes kello 1.30.

Ravintoloissa meno onkin rauhoittunut, mutta kesän tullessa prostituutio siirtyy jälleen näkyvämmin kaduille. Mukana on myös paritusta.

Kommentit

Netissäkin tarjotaan maksullista seksiä. Jos ilmoituksessa on 'opiskelijanainen', joka ei halua sitoutua ja etsii herrasmiestä, joka ymmärtää mistä kyse, niin suurella todennäköisyydellä kyse on maksullisesta, joka 'tietää arvonsa'. Moni näistä naisista työskentelee yksityisasunnoissa keskustan tuntumassa. Arvokkaatkaan alueet eivät ole vapaita tältä toiminnalta. Virolaisten lisäksi toimintaa pyörittämässä on paritusliigan suomalaisia sidosryhmiä.

Suomalaisilla työssäkäyvillä ei ole varaa ostaa kalliiden seutujen pieniä yksiöitä ja kaksioita, jotka ovat otollisia paritustoiminnalle. Paritusringille huoneiston osto ei ole suurikaan homma. Nykyisinhän ovessa ei välttämättä tarvitse olla oma nimi, joten näissä paritushuoneistoissa voi olla jopa arvokkaan kuuloinen nimi oviläpyskässä. Muutamasta epäillystä paritushuoneistosta on nimi kokonaan otettu pois.

Kannattaa Helsingin arvoalueilla asuessaan tarkkailla, lähteekö jostain huoneistoista eri päivinä eri nuori nainen, joka ei suuremmin puhele tai tervehdi. Ulkoisesti nämä eivät näytä juuri opiskelijaa kummoisemmilta, mutta pienet asiat, kuten aamusta lähtevä 'uusi tyttö' matkalaukun kanssa kiinnittää tarkkaavaisen huomion. Vaihtuva tyttö on myös vahva viittaus paritustoimintaan. Huone 'vuokrataan' lyhytaikaiseen käyttöön, ostaja maksaa palvelusta ja 'vuokranantaja' saa maksun vuokralaiselta.

kaaleppi puujalka