Siivouspäivä on itse tekemisen kulttuuria

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingissä ja useissa muissa kaupungeissa järjestetään 12. toukokuuta ensimmäistä kertaa Siivouspäivä-tapahtuma.

Ideana on, että kaupunkilaiset pystyttäisivät sinne tänne kirpputoripisteitä, joissa he antavat ylimääräiset tavaransa kierrätykseen tai myisivät ne kirpputorimaiseen hintaan.

Kyseessä on samanlainen itse tekemisen kulttuurin ilmentymä kuin Ravintolapäivä. Tieto Siivouspäivästä leviää tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

Piha- ja katukirpputoreja on toki nähty aiemminkin: esimerkiksi Kumpulan kyläjuhlien kilometrin mittainen kirpputori Limingantiellä on aina houkuttanut väkeä.

Olennaista Siivouspäivässä on, että myyntipisteensä voi laittaa tapahtuman nettisivuilla kartalle. Tähän tosin tarvitsee Facebook-tunnukset.

Kirpputorit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan oiva kierrätysmuoto. Niiden määrä lisääntyi Suomessa räjähdysmäisesti 1990-luvun alun laman iskiessä. Liiketiloja vapautui hyviltäkin paikoilta: jos ei tullut baaria, saattoi tulla kirpputori.

Harmi vain, että satunnaiskävijä tekee harvoin todellisia löytöjä kirppiksiltä. Myyjistä on tullut hintatietoisia, esimerkiksi suosittua retro- ja vintage-tavaraa ei enää halvalla löydä.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva