Futuro-talo laskeutui onnistuneesti Weegeelle - katso video!

- Futuro saapui Weegeelle 25. huhtikuuta. Se tuotiin Espooseen 16 lohkossa. Rinnepaikka Weegeen takana oli varsin hankala. Osat siirrettiin paikalle peräkärryllä, jota puskettiin maastoautolla, kuvaa tuottaja Marko Home. Ekin Muovi Oy:n työmiehet viimeistelivät Futuron ilmettä torstai-iltana.

Heikki Merihaara

- Matti Suuronen suunnitteli Futuron aikanaan hiihtomajaksi. Futurossa kiteytyivät avaruusajan arkkitehtuuriutopioiden visiot siirrettävistä ja sarjavalmisteisista rakennuksista sekä muovista tulevaisuuden rakennusmateriaalina, tuottaja Marko Home kuvaa.

Heikki Merihaara

Tuottaja Marko Home on käynyt lukuisissa Futuroissa eri puolilla maailmaa. Silti hän pitää talossa vierailua yhä vaikuttavana kokemuksena. Ekin Muovi Oy:n työmiehet viimeistelivät Weegeen Futuron sisustusta torstai-iltana.

Heikki Merihaara

Maailmankuulu Futuro-talo  avautuu yleisölle 8. toukokuuta Weegeen takapihalla. Weegee osti Hirvensalmella vuosina 1968-2011 viihdetaiteilija Matti Kuuslan omistuksessa olleen Futuron viime lokakuussa 60 000 eurolla. Säiden armoilla ollut muovitalo vaatii runsaasti töitä konservaattori Sami Supplyn johdolla ennen kuin siitä tuli näyttelykelpoinen.

Futuro kiehtoo monin tavoin. Futuro-historioitsija ja Weegeen näyttelyn tuottaja Marko Home arvioi, että Futuro vetoaa sekä asiantuntijoihin että tavallisiin kansalaisiin.

– Futuro on kiehtova tutustumiskohde 1960-luvun arkkitehtuurin ja designin merkkiteoksena. Joillekin se herättää lapsuusmuistoja. Nykypäivän lapsiperheet ottavat Futuron riemuissaan vastaan – lasten mielestä se on jännä paikka. Futuro kiinnostaa, vaikka sen taustoista ei tietäisi mitään. Ajan hammas ei ole syönyt Futuron hohtoa, luonnehtii Home.

Ensimmäisen kerran Home oli tekemisissä Futuron kanssa vuonna 1995, kun Futuron suunnitellut arkkitehti Matti Suuronen lahjoitti arkistonsa Suomen rakennustaiteen museoon. Kaitafilmejä, valokuvia, piirustuksia ja lehtileikkeitä sisältänyt arkisto avasi Futuron mielenkiintoisen historian.

Tuloksena syntyi Homeen ja elokuvaohjaaja Mika Taanilan yhteistyönä pari dokumenttielokuvaa, jotka saivat laajan huomion myös maailmalla, sekä kaksikielinen Futuro – Tomorrow’s House from Yesterday -kirja, josta on otettu Weegeen näyttelyn yhteyteen jo neljäs painos. Kirja sisältää dvd:n.

– Futuro-kirjasta on tullut suosittu keräilykohde. Vaikka sen myyntihinta on noin 50 euroa, nettihuutokaupassa siitä on pyydetty jopa yli 500 dollaria, Home tietää.

Aikanaan Futuro levisi laajasti maailmalle. Homeen tiedossa on 45 säilynyttä Futuroa muun muassa Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa. Suomessa Futuroja on neljä. Julkisia on vain kaksi: prototyyppi numero 000 Rotterdamissa sekä Weegeelle hankittu nro 1.

– Weegeen Futuro on avoinna yleisölle kesäkauden päivittäin. Talvella Futuroa esitellään vain tilauksesta ryhmille. Tunnelmavalaistus tekee siitä silti silloinkin hienon. Futuro on ihmisten ilona Weegeellä pitkälle tulevaisuuteen. Se on vaikuttava elämys, Home tiivistää.

Futuro-talo Weegeellä (Ahertajantie 5, Espoo), avoinna yleisölle 8.5.–16.9.

<p><strong>Katso video. Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa. Haastattelu ja kuvaus: Heikki Merihaara</strong></p> <p><iframe src="http://www.ku-rastit.net/videot/pks/futuro.html" frameborder="0" height="380" width="600"></iframe></p>