Helppoa rahaa järjestötoimintaan

Syyttävät sormet ovat sojottaneet säätiöihin, jotka jakavat tukea omassa hallinnossaan vaikuttaville työntekijöille. Kannattaisi sohia laajemmalle.

Järjestöt, yhdistykset, seurat ja puolueosastot noudattavat maan tapaa anomalla toimintaansa rahaa kunnalta, valtiolta tai EU:lta. Valtiovarainministeriön virkamiesarvion mukaan Suomessa jaetaan vuosittain ainakin 50 miljoonaa euroa harkinnanvaraisia tukia ja avustuksia erilaisille ”hyvää työtä tekeville yhteisöille”.

Järjestöjen rahapelistä tekee kiinnostavan se, että merkittävä osa yhteisöjen saamista rahoista kanavoituu yhteisöä lähellä oleville konsulteille, asiantuntijoille, luennoitsijoille, puhujille ja aktivisteille.

Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Helsingissä ja suurimmissa seutukunnissa yhteisöjen rahapeli on niin mittavaa, että palkkioilla maksetaan tosiasiallisesti palkkaa puolue- ja järjestötyötä muka harrastaville henkilöille.

Vapaaehtoistyöltä näyttävästä toiminnasta on tullut toistuvilla palkkioilla korvattavaa palkkatyötä. Tämä on innovatiivinen tapa kustantaa yhteisölle osapäiväinen työntekijä.

Veronmaksajien näkökulmasta on kyse kuppauksesta, kun tukirahaa myönnetään ylevältä kuulostavaan tarkoitukseen, mutta tosiasiallisesti rahat käytetään puolue- tai propagandatyöhön. Kuntien tilintarkastajien, valtiontalouden tarkastusviraston ja EU:n tilintarkastajien kannattaisi tutkia asiaa.

Åbo Akademin säätiön asunnoissa asuvat halvalla muutkin kuin säätiön toimitusjohtaja. Suuri, edullinen ja hyvin varusteltu asunto Turun parhaalla paikalla on merkittävä kilpailuetu, kun pieni ruotsinkielinen yliopisto houkuttelee palvelukseensa tutkijoita.

Ruotsinkielisen professorin käteen jää paljon enemmän rahaa, kun hän nauttii halvasta asuntoedusta. Suomenkieliset professorit maksavat täyttä vuokraa omista neliöistään Turun yliopiston palveluksessa.

Säätiöt ja järjestöt voivat jakaa etuuksia vaivattomasti ja mielensä mukaan, vaikka tasa-arvolaki kieltääkin ihmisten erottelun kielen tai syntyperän perusteella.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä